– Jag har typ vetat om det sedan början av januari, men nu är det definitivt så det känns bra, säger Ida ett par timmar efter beskedet.

Hon började spela ishockey i Sollentuna HC redan i 3–4-årsåldern, inspirerad av sex år äldre brorsan Simon.

I hockeyskolan var Ida utespelare, men när ett lag formerades ville hon vara målvakt för att hon tyckte det var så coolt med alla stora målvaktsgrejer.

Sedan dess har hon stått kvar mellan stolparna, först i Sollentuna HC:s pojklag och senare även i Väsby Hockeys J18-lag.

– Det har hjälpt mig att jag har tränat och spelat med killar. Jag har utvecklat delar i mitt spel som man behöver, snabbhet och reaktioner till exempel. Killarnas skott är oftast lite hårdare än tjejernas.

Stoppades först från TV-pucken

När det var dags för TV-pucken tog det dock stopp, i alla fall till en början. Som tjej fick Ida inte ens chansen att försöka spela till sig en plats i TV-puckens Stockholm nord-lag, trots att hon spelade med killar för jämnan och hade bäst räddningsprocent av alla målvakter i U15-lagets serie.

– Det blev lite skriverier om det där. Till slut fick jag komma med på andra uttagningen, men jag fick ingen plats i laget, säger Ida.

I stället spelade hon Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till TV-pucken, två år i rad och tog ett guld och ett silver där.

Inte långt efter det lånades Ida ut till Djurgårdens damlag och fick göra debut i högsta serien endast 15 år gammal – och höll nollan i sina två första matcher. Säsongen därpå ville Djurgården ha tillbaka henne, men då valde Ida att fortsätta karriären i Väsbys J18-lag i stället.

– Jag kände att jag inte var klar med killhockeyn, säger Ida, som under sina två säsonger i Väsby även fick vara med och träna med herrlaget.

Ordinarie i SDHL

Först till den här säsongen har hon tagit steget till damhockeyn fullt ut, och är nu ordinarie i Djurgården där hon har vaktat kassen i 20 av 29 seriematcher.

Och Idas utveckling har inte gått obemärkt förbi. I november kom hon för första gången med i damlandslaget, när det var OS-kval i Luleå, och när damkronorna var på läger i Schweiz i december var Ida återigen med i truppen.

– Jag tror att det handlar mycket om att jag är med för framtiden. Att vara där och träna med de bästa hjälper mig framåt, och det är en bra grupp och en grym målvaktstränare, säger Ida.

Flyger till Kina den 27 januari

Tydligen har Ida gjort bra ifrån sig också, för nu är hon alltså en av tre målvakter i Damkronornas OS-trupp.

– Vi åker på läger i Jonstorp i Skåne den 22:a och flyger till Kina den 27:e. Väldigt spännande!

Målet är att framöver få speltid och bli tongivande i landslaget, och på ännu längre sikt att kanske kunna leva på att spela ishockey.

– Det är väldigt svårt i damhockeyn, det går knappt i dag. Men det är ett framtida mål, säger Ida.