Hockeytalangen från Häggvik knep plats i OS-truppen

Redan som 15-åring gjorde Ida Boman debut i SDHL, och höll två nollor. Nu har målvaktstalangen från Häggvik slagit sig in i Damkronorna, blott 18 år gammal, och i onsdags fick hon ett efterlängtat besked då förbundskaptenen presenterade truppen till OS som avgörs i Peking i februari.

  • Publicerad 12:50, 20 jan 2022

Att vara där och träna med de bästa hjälper mig framåt.

– Jag har typ vetat om det sedan början av januari, men nu är det definitivt så det känns bra, säger Ida ett par timmar efter beskedet.

Hon började spela ishockey i Sollentuna HC redan i 3–4-årsåldern, inspirerad av sex år äldre brorsan Simon.

I hockeyskolan var Ida utespelare, men när ett lag formerades ville hon vara målvakt för att hon tyckte det var så coolt med alla stora målvaktsgrejer.

Sedan dess har hon stått kvar mellan stolparna, först i Sollentuna HC:s pojklag och senare även i Väsby Hockeys J18-lag.

– Det har hjälpt mig att jag har tränat och spelat med killar. Jag har utvecklat delar i mitt spel som man behöver, snabbhet och reaktioner till exempel. Killarnas skott är oftast lite hårdare än tjejernas.

Stoppades först från TV-pucken

När det var dags för TV-pucken tog det dock stopp, i alla fall till en början. Som tjej fick Ida inte ens chansen att försöka spela till sig en plats i TV-puckens Stockholm nord-lag, trots att hon spelade med killar för jämnan och hade bäst räddningsprocent av alla målvakter i U15-lagets serie.

– Det blev lite skriverier om det där. Till slut fick jag komma med på andra uttagningen, men jag fick ingen plats i laget, säger Ida.

I stället spelade hon Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till TV-pucken, två år i rad och tog ett guld och ett silver där.

Inte långt efter det lånades Ida ut till Djurgårdens damlag och fick göra debut i högsta serien endast 15 år gammal – och höll nollan i sina två första matcher. Säsongen därpå ville Djurgården ha tillbaka henne, men då valde Ida att fortsätta karriären i Väsbys J18-lag i stället.

– Jag kände att jag inte var klar med killhockeyn, säger Ida, som under sina två säsonger i Väsby även fick vara med och träna med herrlaget.

Ordinarie i SDHL

Först till den här säsongen har hon tagit steget till damhockeyn fullt ut, och är nu ordinarie i Djurgården där hon har vaktat kassen i 20 av 29 seriematcher.

Och Idas utveckling har inte gått obemärkt förbi. I november kom hon för första gången med i damlandslaget, när det var OS-kval i Luleå, och när damkronorna var på läger i Schweiz i december var Ida återigen med i truppen.

– Jag tror att det handlar mycket om att jag är med för framtiden. Att vara där och träna med de bästa hjälper mig framåt, och det är en bra grupp och en grym målvaktstränare, säger Ida.

Flyger till Kina den 27 januari

Tydligen har Ida gjort bra ifrån sig också, för nu är hon alltså en av tre målvakter i Damkronornas OS-trupp.

– Vi åker på läger i Jonstorp i Skåne den 22:a och flyger till Kina den 27:e. Väldigt spännande!

Målet är att framöver få speltid och bli tongivande i landslaget, och på ännu längre sikt att kanske kunna leva på att spela ishockey.

– Det är väldigt svårt i damhockeyn, det går knappt i dag. Men det är ett framtida mål, säger Ida.

Nästan lika bra på innebandy

Namn: Ida Boman

Ålder: 18 år

Bor: Häggvik.

Familj: Mamma, pappa, två syrror, en brorsa (Simon Boman som spelar i Sollentuna HC A-lag).

Hockeymeriter: Guld och silver i Stålbucklan. Har spelat junior-VM i Slovakien.

Skola: Går tredje året på Djurgårdens hockeygymnasium vid Globen.

Annan sport: Började spela innebandy i Rotebro IBK, även där som målvakt och även där med killar. Bytte för några år sedan till Täby FC där hon har spelat både med damjuniorerna och med klubbens damlag i division 2. ”Jag spelar fortfarande, men tränar inte så mycket innebandy längre. Hockeyn går först.”

Aktuell: Uttagen i Damkronornas OS-trupp som presenterades den 19 januari.

Visa merVisa mindre

Sverige inleder mot Japan i OS

Gruppspelet:

Sverige–Japan, 3 februari klockan 09.40.

Sverige–Tjeckien, 5 februar klockan 09.40.

Sverige–Kina, 7 februari klockan 14.10.

Sverige–Danmark, 8 februari klockan 14.10.

Kvartsfinaler, 11 februari och 12 februari.

Semifinaler, 14 februari.

Bronsmatch, 16 februari.

Final, 17 februari.

Sveriges matcher sänds via Discovery och Radiossporten.

Källa: Svenska Ishockeyförbundet

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21