Tvisten i Hornsberg blev 2019 en riksnyhet.

Åsikterna gick isär om huruvida det enbart handlade om en bostadsrättsförening som ville häva ett hyresavtal med en krögare på grund av störningar eller om det bottnade i en större konflikt mellan innerstad och förort.

Sam Shoubaki, en av del­ägarna till kebabresturangen Midan, säger att han under den här tiden mådde dåligt varje dag.

– I den här tvisten är vi aldrig några vinnare. Vi har fått uppskattning från folket, men vi är de stora förlorarna som inte får vara kvar efter avtalsperioden.

Ashraf Tantour och Sam Shoubaki, som äger Midan. Arkivbild.

Ashraf Tantour och Sam Shoubaki, som äger Midan. Arkivbild.

Christian Lärk

I januari hade pjäsen ­Kebaben på skäret med Özz Nûjen i huvudrollen premiär vid Stadsteatern och föreställningen är nu på Sverigeturné.

Pjäsen tar avstamp i det som hände i Hornsberg.

Sam Shoubaki fick höra om den från en kund.

– Det känns kul och visar att vi är uppskattade. Men att det blir en teater beror på en tragisk situation som vi aldrig önskade.

Bästa maten

Att Midan stod mitt i en debatt om rasism och konflikt mellan innerstad och förort var inte någonting han var intrsserad av.

– Vi vill bara vara i rampljuset för att leverera den bästa maten. Midan betyder samlingsplats och det var det vi ville vara när vi tog namnet.

– Men jag tror det handlade om att många har känslor av orättvisa och diskriminering generellt.

Flyttade juni 2022

Bostadsrättsföreningen Välbehagets styrelse skriver i ett mejl att tvisten enbart har handlat om att komma tillrätta med ljudstörningar från Midans verksamhet, främst från den mindre avskilda lokalen som Midan också hyrde fram till förra sommaren.

”Vilket medförde att de boende, främst småbarnsfamiljer, inte kunde sova på kvällar och nätter”.

Efter beslut i Hyresnämnden i juni 2022 fick Midan flytta från den mindre lokalen i anslutning till restaurangen. Där har nu en nagelsalong öppnat.

”De boende i anslutning till lokalen har efter tre år äntligen fått tillbaka en hemmiljö utan störande ljud dygnet runt alla dagar i veckan. En upprättelse för de boende som inte har noterats i media med en enda stavelse. Kanske för att den verkliga tvisten mellan föreningen och Midan inte passar in i det narra­tiv som media och nu även Riksteatern vill förmedla?” skriver Välbehagets styrelse.

Debatten gick het kring Hornsbergs strand och restaurangen Midan för ett par år sedan.

Debatten gick het kring Hornsbergs strand och restaurangen Midan för ett par år sedan.

Läsarbild

Mer än så vill inte föreningen kommentera vare sig tvisten eller pjäsen.

”Mot bakgrund av den absurda, snedvridna massmediala uppmärksamheten (...) avstår styrelsen från att ytter­ligare kommentera frågan”.

På Blocket

Sam Shoubaki beklagar att de inte längre har kvar den mindre lokalen.

Han menar att det har gjort det svårare att driva restaurangen och han upplever att beslutet är taget för att försvåra verksamheten för Midan.

Ensemblen efter Kebaben på Skärets premiär.

Ensemblen efter Kebaben på Skärets premiär.

Pressbild Riksteatern

Förra året var Midan till och med på väg att sälja den större restauranglokalen, men annonsen på Blocket togs bort då ingen troddes vara intresserad av ett hyreskontrakt som skulle gå ut efter fyra år.

Relationen med hyresvärden i Hornsberg beskriver han i dag som professionell. Och Midan blir kvar i Hornsberg – i alla fall ett tag.

– Vi är kvar till avtalsperioden går ut 2026, men inte längre än så, säger Sam Shoubaki.