Sedan bedragarna lurade Hertha von Bell känner hon sig inte längre trygg i hemmet i Mårtensberg. Foto: Maria Nykvist

Hertha, 92, lurades på 15 000 kronor av falska poliser

Falska poliser kom hem till 92-åriga Hertha von Bell i Mårtensberg och lurade åt sig 15 000 kronor och hennes mobil. Nu vill hon varna andra för bedragarna. "Jag darrar inuti hela tiden efter det som hänt", säger hon.

  • Publicerad 21:46, 8 okt 2020

92-åriga Hertha von Bell i Mårtensberg blev i förra veckan uppringd av en person som utgav sig för att vara polis. Han berättade att tjuvar hade vittjat brevlådorna i området den senaste tiden och att viktiga bankuppgifter därför kunde ha kommit på vift.

Han sa att polisen därför behövde komma hem till henne och hämta bankkort, pinkod och mobilen för att komma åt hennes mobila bank-id, men att hon senare samma dag skulle få tillbaka ett nytt bankkort.

Hertha tänkte att det här förklarade varför det hade varit så tomt i hennes brevlåda dagarna innan, även på dagar då hon vet att det normalt kommer post.

– Sedan dröjde det inte länge innan det ringde på dörren, och där stod en man som sa att han var från polisen. Han lät och uppträdde väldigt trovärdig, säger hon.

Hertha von Bell hade dagarna innan samtalet från bedragaren reagerat på att det hade varit så tomt i hennes brevlåda. Foto: Maria Nykvist

Förstod att hon hade blivit lurad

Hon fick veta att en bekant till henne, som han nämnde vid namn, skulle leverera kortet senare samma dag. Men när timmarna gick utan att hon hörde av någon, ringde Hertha upp den bekanta, som då visade sig var helt ovetandes. Hertha förstod då att hon hade blivit lurad och larmade polisen.

Då hade bedragarna redan hunnit plocka ut 15 000 kronor från hennes bankkort.

– Efter det sov jag inte på natten, det har bara snurrat. Jag var så trygg här, men nu känner jag mig rädd och nervös, säger Hertha von Bell.

Hon säger att hon känner sig dum som lät sig luras, men vill ändå berätta om det för att inte fler ska drabbas.

Kerstin Söderberg som leder polisens förundersökning vill inte berätta något om hur utredningen går.

– Jag vill inte kommentera någonting just nu eftersom det kan försvåra utredningen, säger hon.

Efter att Hertha utsattes har minst ytterligare två äldre damer i Haninge haft påhälsning av bedragare som utgett sig för att vara polis.

Polisens tips

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig även om han/hon har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Lämna aldrig ut något

Men kommissarie Jan Friberg, som har en övergripande blick på den här typen av brott i Stockholmsområdet, säger att det just nu är många, framför allt äldre, i Stockholmsområdet som har utsatts för den här typen av brott. Så många att det är svårt för polisen att hinna med att utreda.

– Det bara dröser in anmälningar dagligen. Det är förvånansvärt att det fortsätter i samma höga utsträckning, det är ett stort bekymmer. Vi tror att det är småfraktioner som håller på med det här, alltså att det på något sätt är organiserat, säger han.

Framför allt är bedragarnas modus just nu att utge sig för att vara poliser. Men det förekommer också att man utger sig för att komma från hyresvärden eller liknande, eller att man ringer från banken.

Jan Friberg uppmanar till att aldrig lämna ifrån sig bankkort, koder eller andra värdesaker till någon som säger sig komma från en myndighet.

– Oavsett vad den som kontaktar dig påstår, så lämna absolut inte ifrån dig något. Det finns ingen myndigheter som ber dig göra det på det här sättet, säger han.