Planerna på att flytta omdebatterade hål nio på Ekholmsnäs golfbana till en beteshage Koltorpsängen har slopats.

– Det är enkelt. Vi håller oss inom befintligt arrendeområde, säger Johan Mihkelson Ringqvist som driver golfbanan.

Gofhålsflytten har varit föremål för en hetsig debatt i lokala sociala medier.

Arter fredas

Men efter ett möte mellan de olika intressenterna i området, golfen, Friluftsfrämjandet som sköter en del av skidverksamheten och den lokala Naturskyddsföreningen kom det nya beskedet: Beteshagen lämnas orörd.

– Som naturens försvarsadvokat har vi hela tiden tagit ställning för naturen och alla människors rätt till den, säger Isak Isaksson, ordförande för Naturskyddsföreningen på Lidingö som är nöjd med mötet.

–Det var väldigt bra att vi träffades. Det blir ju alltid lättare så än att göra skrivelser och debattera på nätet, säger han.

Enligt honom fredas nu på ängen bland annat ett 40-tal arter som är viktiga för pollinatörer – humlor och bin.

Glad åt gemensam lösning

Även Johan Mihkelson Ringqvist beskriver den nya lösningen som fungerande.

– Så länge saker och ting rör sig framåt är jag positiv och glad. Med tanke på klimatet kring frågan har jag velat att titta på annan lösning. Det är roligare att hitta gemensamma sätt att jobba vidare, säger han.

Men någon helomvändning tycker han inte att det är.

– Nja, det har ju funnits många förslag. Det senaste, som togs fram av Lidingö stad var bara ett, säger han.

Blir dyrare

Ett av de tidigare förslagen var en plats inom strandskyddat område vid Kyrkviken. Staden godkände dispensen, men det överklagades och ärendet behandlas just nu av Länsstyrelsen.

Är du fortfarande intresseras av att bygga golfbana där?

– Nej, inte som det ser ut nu.

Du har också ansökt om kommunal borgen för att lån för arbeten som behöver göras i samband med hålflytten. Behöver du fortfarande det?

– Ja, det här kommer till och med att bli dyrare för mig. Borgensansökan ligger kvar som den gör.

Planen är att golfhålsflytten ska vara klar till våren 2022.

Lokalpolitkern Mikael Sens (LP), ersättare i kultur- och fritidsnämnden har engagerat sig och menar att frågan varit delikat.

– Det har varit en komplicerad frågeställning. Även för oss i Lidingöpartiet har det varit en intressekonflikt. Vi vill både bevara vår sköna gröna ö och stötta idrotten, säger han.

Lidingöpartiet har tidigare varit med och fattat beslut för dispens från strandskyddet. Nu betonar Mikael Sens dialog mellan parterna, något hans parti drivit på för de senaste veckorna.

– Plan A var att de skulle prata med varandra, att de skulle träffas och på allvar prata ut för att tona ner det spända läget. Vi är mycket glada att det har skett. All heder åt dem som ville ta de här samtalen.