För tio år sedan tog Helena Rejes mamma sitt liv. För Helena Reje kom det som en överraskning.

– Hon var så otroligt levnadsglad, min mamma. Det fanns ingen korrelation mellan hennes ut- och insida.

Under åren har Helena Reje, som är uppväxt i Bromma, samlat information om självmord och vilken hjälp som finns att få,

Kunskaper hon använt sig av bland annat när hon föreläst på företag och när hon skrivit en första hjälpen-manual, tänkt att finnas som stöd för den som mår psykiskt dåligt.

I manualen finns bland annat telefonnummer som man kan ringa för att få hjälp, en manual tänkt att sättas upp på arbetsplatser bredvid den traditionella första hjälpen-utrustningen.

– Min tanke är att manualen inte ska finnas mitt i kontorslandskapet utan bredvid första hjälpen. Jag skulle vilja att manualen fanns inte bara på arbetsplatser utan på alla platser där människor rör sig.

"Bygga upp välmående"

Det hon själv har lärt sig är att det går att fånga upp personer som mår psykiskt dåligt.

– Jag vill vägleda folk rätt, att våga ta det första steget.

– Vi kommer alltid att stöta på saker som gör att man mår dåligt i stunder, som personliga tragedier. Om man kan bygga upp sitt välmående kan man rusta sig mot livets motgångar, säger hon.

– Det man kan göra på en arbetsplats är att vara uppmärksam på sin omgivning, på personer som beter sig annorlunda, kommer för sent till jobbet, inte följer med på after work, har blivit ännu mycket smalare, luktar alkohol. Man ska våga fråga ”hur mår du”.

Man ska inte vara rädd för att göra bort sig?

– Nej, verkligen inte. Snarare tvärtom, se det som en värdefull träning. När det handlar om att föda barn har vi pratat om det i generationer men vi har ingen historisk träning i att prata om dåligt mående och tankar om självmord.