Senast i raden av geografiskt specialiserade butiker är Canas Livs som har öppnat i en liten lokal på Malmvägen 4 där man säljer varor från hela Afrika, men även från Latinamerika och från Karibien.

– Vi öppnade den 14 maj och är inte helt klara ännu, men det går ändå bra. Folk är nyfikna och många är glada att vi finns i Sollentuna nu, säger butiksägaren Julie Agba som själv bor i Edsberg.

Hon har sedan tidigare en butik i Rinkeby och utöver mat finns även importerad kosmetika och hårprodukter och löshår.

– Populärast är nog grönsakerna, till exempel matoke som är ett slags banan som man kokar och har i mat, säger Julie Agba.

– Och makrill! Jag har fryst fisk och kött också, säger hon och visar ett rum innanför själva butiksdelen mot Malmvägen.

En annan populär produkt är mjöl av olika slag, till exempel av jams, berättar Julie Agba.

– Här är färsk jams, ser du, den ser ut som en stor potatis. Av den gör man mjöl och av det gör man fufu, som är som potatismos ungefär, säger hon.

En annan relativt ny affär är Asian Market Sweden som öppnade för fem månader sedan på Kung Hans väg 12, vid Rotebro torg, och som säljer varor från främst Thailand, Kina och Japan.

– Frugan köpte in en del produkter från Thailand och sålde online och så fick hon förfrågningar av folk som tyckte att hon borde öppna en butik i stället, säger Jonny Gylderud som är i butiken tillsammans med Bunrang ”Ann” Kunlabut och parets två barn Jasmin och Matthew.

”Ann” berättar att det går ganska bra, men att det är väldigt lugnt vissa dagar. Kunderna har lite koll på när butiken får leveranser av frukt och grönt, de dagarna kommer de och då köper de även annat.

– Framför allt på durianfrukt är efterfrågan enorm. Vi fick in den i går, men det sålde slut på 30 minuter. Och ändå kostar den 500 kronor kilot! säger Jonny.

Andra storsäljare är thaibasilika och andra sallader, plus olika slags såser, berättar ”Ann”.

Uppemot 80 procent av kunderna är thailändare, berättar Jonny. De övriga är främst från Filippinerna och Kina.

– Och så några svenskar, men oftast har de då någon anknytning till Thailand, säger Jonny.

Precis runt hörnet, med samma adress, ligger en Direkten-butik som visserligen säljer snus och cigaretter – men där upphör likheterna med en vanlig tobakshandlare.

Ägaren Ahmed Shibbir tog över butiken för tre år sedan och har successivt tagit in allt mer matvaror från Indien och Bangladesh, och även från Pakistan.

– Det har gått jättebra, men de senaste två månaderna har varit sämre. Kanske på grund av corona, jag vet inte, säger Ahmed.

Han berättar att de svenska kunderna framför allt köper ris, men även pickles.

– Jag har jättebra ris. Och så har jag kryddor och olika linser. Och titta här, åtta frysboxar med fisk och räkor! säger Ahmed.

Canas Livs i Tureberg och Asian Market och Ahmeds speciella Direkten-butik är bara tre exempel. I Sollentuna finns ytterligare en mängd nischade matbutiker.

Precis vid Malmparken, på Hvidovrestråket 3B, ligger butiken Polska Delikatesser som har såväl sötsaker och kolonialvaror som kött och mejerier. Mestadels kommer varorna från Polen, men även en del från Ryssland och andra östeuropeiska länder.

Även kunderna är till stor del från Polen, Ryssland och Baltikum, berättar Monika Kwiatkowska. Bland storsäljarna finns speciella polska munkar, ölkorvar, piroger, och även surkål.

Butiken öppnade för fem år sedan, berättar Monika Kwiatkowska.

Men vi har haft den i fyra år. Om den går bra? Ja, vi finns ju fortfarande kvar ha ha! Nej, men det går helt okej nu, trots pandemin.

I Sollentuna centrum ligger Thailaan som är en kedja med tre butiker, varav en i Sollentuna.

– Här har vi funnits i åtta år och vi hoppas kunna göra butiken lite större snart, säger Karin Laan som äger butikerna tillsammans med sin son och hans fru som kommer från Thailand.

Varorna kommer givetvis från Thailand, men även från Korea och Japan och lite från Kina, Indien, Indonesien och Filippinerna.

– Kunderna är mycket svensk-that-familjer, men även många helsvenska familjer lagar thailändsk mat nu för tiden, säger karin Laan.

Snabbnudlar är en storsäljare till thailändare som använder det i sin matlagning, men även till svenska ungdomar, berättar Karin Laan. Annars lockas kunderna av grönsaker som de inte får tag i på annat håll, och av ostronsås och soja och andra såser.

Adress: Sollentunavägen 163C.

Precis utanför centrum, på Aniaraplatsen finns Tre Brudar som saluför mat från de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. Butiken har funnits i sex och ett halvt år berättar Krista Leppsoo som står i kassan när Lokaltidningen Mitt i tittar in.

Exempel på typiska varor är exempelvis pelmeenid som liknar dumplings med olika fyllning, lättsaltad sill, skarpsill i olja, och bröd så som rågbröd och surdegsbröd.

– Det ska inte vara sött, alla tre länderna vill ha bröd som inte är söta, förklarar Krista Leppsoo.

Adress: Aniaraplatsen 6.

I Edsbergs centrum ligger Nardeen Livs med orientalisk mat från mellanöstern. Varorna kommer exempelvis från Syrien, Libanon, Turkiet och Iran. Där finns lamm- och nötkött, vinblad, inlagd aubergine och mycket mer. Mustafa Arnaoat kommer själv från Syrien och han har haft butiken i två år. De lokala kunderna, från Edsberg, dominerar berättar han.

Adress: Edsbergs torg 28.

Sollentuna Matcenter på Malmvägen har varor från exempelvis Mellanöstern. Paprikapuré och solrosfrön är två storsäljare, berättar Eraldo Dishani som har arbetat i butiken i drygt tre år, och även den bemannade köttdisken är populär. Sollentuna Matcenter har funnits på Malmvägen i över 20 år och kunderna kommer både från närområdet och långväga, berättar Eraldo Dishani.

Adress: Malmvägen 18.

Inte alls långt från Malmvägen 18 ligger Matkanonen Sollentuna där det också finns gott om mat från Mellanöstern, men även andra delar av världen så som Östeuropa. Den stora köttdisken har högrev, köttfärs och fransyska, men även tunga, mage, lever från lamm och ko, plus lammhals och lammtestiklar, berättar Ibrahim Elghaz som har jobbat i butiken i ett år.

Adress: Tingsvägen 29D

På Åkervägen vid Helenelunds pendeltågsstation, i samma länga som frisören från Irak och en persisk restaurang, ligger butiken Håkans kött sedan 2009. Som namnet antyder är kött butikens huvudfokus, men man tar även in ostar, oliver och andra delikatesser från Turkiet och Grekland.

– Och så tillverkar vi korvar själva, utan konserveringsmedel. Folk kommer hit från hela Stockholm och handlar, säger butikens ägare Ramazan Kilec som själv är från Turkiet från början.

Adress: Åkervägen 4.