Utredarnas arbete kring dödsolyckan på Gröna Lund under söndagen fortsätter. Nu har den åklagarledda utredningen om vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan lagts över på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Vi fick nu under måndagseftermiddagen ärendet till oss, men vår åklagare har knappt hunnit titta på det och är för hårt belastad för att ha tid med mediefrågor samtidigt, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare.

Sannolikt kommer det under tisdagen ett pressmeddelande från enhetens sida och inget mer, enligt Falk Strand.

– Vi har precis fått in detta och inte hunnit titta på ärendet alls, fortsätter hon.

Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljöbrott utreder dödsolyckan på Gröna Lund.

Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljöbrott utreder dödsolyckan på Gröna Lund.

Mostphotos

Parallell utredning

På måndagen inledde Statens haverikommission en utredning av som sker parallellt med polisens åklagarledda förundersökning.

– Det vi kan säga är att hjulen där framme på åkattraktionen ramlade av, något som absolut inte ska få hända. Vad jag förstår kommer vi nu skicka delar från attraktionen på materialanalys för att vi ska få bättre kontroll på hållfastbarheten på materialen. Vi vet ännu inte hur lång tid det kan ta, säger Johan Gustafsson, avdelningschef på Haverikommissionens avdelning 1 som utreder olyckan, till Mitt i.

Johan Gustafsson, avdelningschef på avdelning 1 på Haverikommissionen som utreder dödsolyckan på Gröna Lund.

Johan Gustafsson, avdelningschef på avdelning 1 på Haverikommissionen som utreder dödsolyckan på Gröna Lund.

Statens haverikommission

– Parallellt tittar på vi på utredningar och besiktningar, Mer än så kan vi inte gå in på i nuläget när det gäller avvikelser vi sett, vi vill att det vi går ut med är säkerställt och korrekt.

Det kan komma att ta närmare ett år innan Haverikommissionens rapport är klar, enligt Johan Gustafsson.

John Ahlberg, generaldirektör vid Haverikommissionen, säger till Expressen att man också kommer titta på frågan om hur det kunde komma sig att personer föll ur Jetline i samband med urspårningen.

– Vi kommer titta på säkerhetsbyglarna, om de fungerade vid tillfället, och om de var ändamålsenligt utformade, säger han.

Polisen har bekräftat för Mitt i att det var en kvinna i 30-årsåldern som dog efter olyckan. Anhöriga underrättades sent på söndagseftermiddagen och ingen ska än så länge delgivits misstanke om brott av polisens utredare. Även Gröna Lund har inlett en egen utredning efter haveriet.