Hatas och hotas för sitt engagemang

Elisabeth Hållbus och Maj Ibbinger har engagerat sig för romerna som kommit till Håbo och Upplands-Bro. Något som inte sällan retar upp människor. Men glädjen och kärleken är aldrig långt borta.

  • Publicerad 07:58, 9 nov 2020

Man kan antingen försöka hjälpa till eller så kan man hata

Elisabeth Hållbus och Maj Ibbinger har olika vägar fram till det som blev till den lilla gruppen ”Hjälparna i Bro/Bålsta.” Det har lett till en vänskap som i sin tur stärkt engagemanget.

– Jag och min man har ett företag och vi hade flera rumäner som jobbade hos oss. De beskrev den svåra situationen för alla i Rumänien. Dessa anställda driver i dag framgångsrikt egna företag i Sverige, säger Elisabeth.

– Jag började prata med en kvinna som satt och tiggde, förklarar Maj.

I flera år har de försökt hjälpa romerna som kommer till området. De har varit med och plockat ner läger när dessa har hotats ”vi har varit med på åtta avhysningar.” De har varit på plats i Rumänien, de har organiserat insamlingar av såväl pengar som kläder samt ordnat svenskundervisning.

— Vi hjälper fortfarande en grupp romer med att komma in i samhället. Det kan gälla kontakt med myndigheter, bank och sjukvård. Det är svårare idag än för bara några år sedan, trots att de är EU- medborgare och har fast arbete.

Vad säger ni till de som menar att det är Rumänien som ska hjälpa de här människorna, inte Sverige?

– De får ingen hjälp där. Myndigheterna är inte intresserade av att hjälpa. Romerna är diskriminerade. De brukar säga att det är mycket bättre i Sverige. Det är mycket mindre rasism här än det är i Rumänien.

Maj tror sig också veta varför så många vill ha bort tiggarna.

– Man vill inte se fattigdomen och man går förbi med dåligt samvete. Man vill inte ta steget och försöka hjälpa till för man vet inte vad det kommer att innebära. ”Kommer det hända något hemskt?” Är det farligt? Men jag kan säga att vi har fått så mycket gott av det här, säger hon.

Engagemanget har också kostat. Elisabeth har fått däcken på bilen sönderskurna, rutor i hemmet krossade. Båda har blivit förföljda. Ett tag blev det för mycket och de valde att ligga lågt, men nu kliver de fram.

– Man kan antingen göra som vi har gjort och försöka hjälpa till eller så kan man hata. Jag vet vad jag tycker, säger Elisabeth.

Ni är inte rädda att hatet ska blossa upp när ni berättar i tidningen?

– Så kan det säkert bli, men nu har vi samlat mod.

Och även om hatet är närvarande menar Maj och Elisabeth också att de tydligt känner av den andra sidan också.

– Det var en flicka i Rumänien som var hjärtsjuk. Då gjorde vi ett upprop och samlade in 8000 för att hon skulle kunna flyga till Italien för operationen. Det var fantastiskt att människor i Bålsta kunde hjälpa till med det här.

Den första noteringen om romer i Sverige finns i Stockholms stads tänkeböcker 29 september 1512. Den nämner omkring 30 familjer som anfördes av en ”herr Antonius, en greve med sin grevinna”. Man uppfattade dem som förnämt folk, och de fick från början ett gott mottagande. Efter hand växte dock misstänksamheten mot gruppen med dess annorlunda uppträdande och främmande språk. Efter tre år beslöt man att utvisa de utländska gästerna.Källa: NE.se

Visa merVisa mindre

Hjälparna i Bro/Bålsta

”Det är en mycket löst sammansatt liten grupp. Vi har en grupp på Facebook där man kan vara med. Vi kallade oss hjälparna för att vi var ett antal personer som var intresserade av att hjälpa till. Vi har inte registrerat oss utan vi är privatpersoner som hjälper till så gott vi kan. Och så har vi haft hjälp av Björksäterkyrkan, vi har bland annat haft svenskundervisning där och fortfarande än i dag har vi kläder där.”

Elisabeth Hållbus

Visa merVisa mindre

Energijätte tar höjd för kraftiga vindar

"Vi ser över tillgången till montörer och tekniker" I ett pressmeddelande meddelar energiföretaget Eon att man höjer sin beredskap i Stockholms län i och med SMHI:s varning om kraftiga vindar under natten mot torsdag.onsdag 19/1 14:20

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04