– Jag misstänker att detta SM kan bli ett av de största någonsin. Just för att det är i Stockholm, säger Kristian Jältsäter, ordförande för Vaxholm hästskoklubb.

Mycket har hänt sedan Mitt i träffade honom hösten 2018.

Då var klubben precis nystartad, av ett gäng 40-åringar som ville ha något annat att göra än att bara äta god mat och dricka öl när de träffades.

Växande sport

Nu arrangerar klubben sitt första inomhus-SM och Kristian Jältsäter är rankad trea i landet. Något han kan tacka pandemin för.

– För min personliga del var covid magiskt bra för min hästskokastning, Jag hade inte så mycket annat att göra än att stå och nöta. Det har blivit många hundra tusen kast, berättar han.

Men konkurrensen hårdnar. Från att varit en sport med flest utövare i Småland och Blekinge har hästskokastning börjat växa även i Stockholm. 2019 bildades Balders hästskoklubb i Norrtälje och två år senare Viby hästskosällskap i Sollentuna.

– Balders har 20-25 aktiva kastare, men över 100 i klubben. Så de är störst i Sverige, berättar Kristian Jältsäter.

– Men vår klubb är väl sig ganska lik. Några har slutat och några har kommit till, så vi har ungefär lika många medlemmar som tidigare.

Vilka är de vassaste klubbarna?

– Karlskrona (Carlskrona Hsk) är det vassaste laget. De har vunnit SM många gånger och har Kent Sundahl, som är rankad etta i landet.

Faktum är att hela tre av de fem högst rankade kastarna kommer just från Carlskrona Hsk, som också är det högst rankade laget, följda av Vaxholm HSK.

Alla kan vinna

På damsidan är Malira Eriksson från Balders i Norrtälje en av de skickligaste kastarna. Men i ett SM, där nerver spelar in, kan allt hända.

– Det är öppet för alla. Det finns en nybörjarklass. Men oavsett vilken klass du ställer upp i så kan du vinna SM, säger Kristian Jältsäter.

Hur många är anmälda till SM?

– Jag skulle tippa att det blir 100-150 personer som kommer att tävla. 10-12 klubbar, minst plus några mindre klubbar som kan dyka upp. Sedan kommer det även en del publik.

Efteråt blir det bankett på Sportbaren i Vaxholm

SM i hästskokastning hålls lördagen den 10 februari i Campus Vaxholms bollhall. Alla som vill kan anmäla sig, man behöver inte vara med i någon klubb.

Sista anmälningsdag är torsdagen innan tävlingen.

Redan 7 januari kan den som vill även delta i hästskotävlingen Vaxholm Indoor Cup som också hålls på Campus.