Snart dags. Båtlivet lockar allt fler. Foto: Arkivbild: Karin Nilsson

Hårt tryck på båtklubbarna

En snabb rundringning till båtklubbar i stadsdelarna Kungsholmen, Vasastan och Östermalm ger vid handen att båtintresset ökat under pandemin. Till Rålamshovs båtklubb går det inte ens att kö längre.

  • Publicerad 17:19, 23 apr 2021

Lars Severbrink är hamnkapten i Essinge Båtsällskap. Han noterar en markant ökning i antalet ansökningar till klubben.

– Vi brukar ha cirka tio ansökningar ett normalt år. 2020 hade vi 24 i kön. Kötiden har ökat från fyra till sex år. Jag tror det är likadant överlag i Stockholm, säger Lars Severbrink.

På Kungsholmen finns även Rålambshovs Båtklubb. På deras webbsida möts man av budskapet att kön av medlemsansökningar nu är så lång och "kommer ta flera år att beta av" och att klubben därav inte tar emot nya ansökningar.

28 procent fler i båtkön på ett år

Båttider. Köerna till båtklubbarna växer nu när allt fler semestrar hemma. Foto: Arkivbild: Anna Z Ek

Knut. Båtlivet kräver nya kunskaper. Foto: Karin Nilsson

Fler som aldrig haft båt

Rörstrands Båtklubb huserar inte så förvånande i Vasastan nere vid Karlbergssjön. Jonas Cederroth är hamnkapten och säger att intresset för båtlivet absolut har ökat under pandemin.

– Många har upptäckt båten på nytt och vi märker en ökning av antalet människor som inte haft båt tidigare. Det har också skett en föryngring i klubben det senaste året.

Längst ut på Djurgården ligger Vikingarnas Segelsällskap. Jonas Ericsson är hamnkapten.

– Vi tar normalt emot tio nya medlemmar per år men förra året kom 30 nya. Det berodde till viss del på att en del äldre medlemmar inte sjösatte sina båtar på grund av pandemin.