Den varma hösten prövar vinterbadarnas tålamod, men Linda Sjöstrand tycker samtidigt att det är ganska skönt att kunna "bada in vintern".

– Nu blir det bara kallare och kallare, men fortfarande är det tvåsiffrigt i vattnet. Först under fem grader börjar man verkligen känna effekterna i kroppen.

Hon har vinterbadat i snart tre år och blev så såld att hon direkt startade facebookgruppen Vinterbad GeBeGe som nu har över 1600 medlemmar.

Göteborgsförslag

Varje lördag är de omkring sju personer som träffas ute på olika badplatser för ett gemensamt kallbad och de är långt ifrån ensamma.

– Det är verkligen mycket folk ute och badar och det ökar hela tiden.

I slutet av augusti lades ett göteborgsförslag som Linda Sjöstrand ställer sig positiv till.

Det handlar om att anlägga en bastu och även omklädningsmöjligheter för vinterbadare vid Fiskebäcksbadet.

"För obekvämt"

EvaHanna Widahl, som lagt förslaget, är ännu inte något frekvent vinterbadare. Däremot hade hon gärna badat på vintern om det funnits möjlighet att byta om och basta ute vid badet.

– Jag badade en del under pandemin, men på grund av att det inte fanns möjlighet att byta om eller värma sig har jag faktiskt inte fortsatt. Vissa gånger blåste kläderna iväg och man bytte om i spagat för att inte bli av med grejerna. Det var helt enkelt lite för obekvämt för mig.

Upp i nämnden

Eftersom förslaget nu fått 200 röster och därmed ska tas upp av ansvarig politisk nämnd, hoppas hon på fler bad i framtiden.

Linda Sjöstrand hade även sett fler vindskydd och att fler badstegar hade fått vara kvar under vintern.

– Jag tycker att förslaget om bastu och omklädning är jättebra, kul om det händer något. Kanske att det i så fall vore en idé att bilda någon form av förening för att förhindra skadegörelse och liknande.