För båtar som har sin hemmahamn i Mälaren är det sedan länge förbjudet att använda båtbottenfärg med kemikalier, så kallade biocider, som skadar organismer i vattnet.

Men det har saknats information om vilka gränsvärden som egentligen gäller för biociderna och sanktioner har saknats för de som ändå använder färgen.

Många båtar har därför fortsatt ha kvar bottenfärgen, men nu tar Sundbybergs båtklubb saken i egna händer och ser till att alla båtar i hamnen tar bort den.

– De här reglerna har funnits och vi har en hög miljöprofil, så vi vill att det ska vara en schysst miljö, säger Bengt Benson som är klubbens projektledare för att blästra bort bottenfärgerna.

Inga lokala regler

Sundbybergs stad har inte tagit fram några gränsvärden som båtägare i kommunen kan förhålla sig till, men det har Stockholms stad gjort. Nu väljer därför Sundbybergs båtklubb att använda Stockholms gränsvärden – så alla medlemmar i klubben, som inte redan har gjort det, måste avlägsna sin bottenfärg.

– Det är bara en tidsfråga innan det fattas beslut om gränsvärden även i Sundbyberg så vi vill vara proaktiva, säger Bengt Benson.

Gäller från och med nu

2019 mätte klubben hur många båtar som hade dessa giftiga bottenfärger. Ungefär hälften hade då för höga värden.

– Vi tog då ett beslut att från våren 2021 får man inte ligga stadigvarande i hamnen om man har giftig bottenfärg, säger Bengt Benson.

Under april anlitade båtklubben en firma som på ett miljösäkert sätt kunde blästra bort bottenfärgen på båtarna åt dem som ville. Man mätte också resterande båtarna på uppläggningsplatsen för att se om de hade fått bort den farliga färgen.

Bengt Benson berättar också att det blivit ett riktigt stort tryck på båtplatserna vid Bällstaån under pandemin. 200-250 personer står i kö för en av de 150 båtplatserna i hamnen.

– Det var lång kö tidigare, men nu är den enorm, säger Bengt Benson som berättar att ungefär hundra personer fler än normalt ställt sig i kö under pandemin.

Vad tror du det är med båtlivet som lockar?

– Det är många som måste ha hemester. Man har kanske funderat på båtlivet länge och nu köper man den där båten i stället för att lägga pengarna på resan utomlands. Jag har rest över hela världen och Stockholms skärgård är en av de vackraste platserna på jorden, den är svårslagen.

Båtklubben har framfört till kommunen att man gärna skulle bygga fler båtplatser på andra sidan Bällstabron, men även om responsen ska ha varit god så finns inget pågående planarbete för en sådan utbyggnad i dagsläget.

– Det vore kul att kunna bereda plats för fler som vill uppleva båtlivet, säger Bengt Benson.