Renar. Sundbybergs båtklubb har på eget bevåg startat ett projekt för att få bort giftig bottenfärg på båtar som ligger i deras hamn. Bengt Benson har lett blästringsprojektet. Foto: Mikael Andersson

Här tas gift bort från klubbens båtar

Miljöfarliga bottenfärger är förbjudna i Mälaren – men riktlinjer att följa har saknats. Nu tar Sundbybergs båtklubb ett eget initiativ för att få bort kemikalierna från sin hamn.

  • Publicerad 01:15, 22 maj 2021

Vi har en hög miljöprofil, så vi vill att det ska vara en schysst miljö.

För båtar som har sin hemmahamn i Mälaren är det sedan länge förbjudet att använda båtbottenfärg med kemikalier, så kallade biocider, som skadar organismer i vattnet.

Men det har saknats information om vilka gränsvärden som egentligen gäller för biociderna och sanktioner har saknats för de som ändå använder färgen.

Många båtar har därför fortsatt ha kvar bottenfärgen, men nu tar Sundbybergs båtklubb saken i egna händer och ser till att alla båtar i hamnen tar bort den.

– De här reglerna har funnits och vi har en hög miljöprofil, så vi vill att det ska vara en schysst miljö, säger Bengt Benson som är klubbens projektledare för att blästra bort bottenfärgerna.

Inga lokala regler

Sundbybergs stad har inte tagit fram några gränsvärden som båtägare i kommunen kan förhålla sig till, men det har Stockholms stad gjort. Nu väljer därför Sundbybergs båtklubb att använda Stockholms gränsvärden – så alla medlemmar i klubben, som inte redan har gjort det, måste avlägsna sin bottenfärg.

– Det är bara en tidsfråga innan det fattas beslut om gränsvärden även i Sundbyberg så vi vill vara proaktiva, säger Bengt Benson.

Gäller från och med nu

2019 mätte klubben hur många båtar som hade dessa giftiga bottenfärger. Ungefär hälften hade då för höga värden.

– Vi tog då ett beslut att från våren 2021 får man inte ligga stadigvarande i hamnen om man har giftig bottenfärg, säger Bengt Benson.

På plats. En blästringsfirma var på plats tidigare i år för att ta bort giftig bottenfärg på de båtar som hade detta. Foto: Mikael Andersson

Under april anlitade båtklubben en firma som på ett miljösäkert sätt kunde blästra bort bottenfärgen på båtarna åt dem som ville. Man mätte också resterande båtarna på uppläggningsplatsen för att se om de hade fått bort den farliga färgen.

Bengt Benson berättar också att det blivit ett riktigt stort tryck på båtplatserna vid Bällstaån under pandemin. 200-250 personer står i kö för en av de 150 båtplatserna i hamnen.

– Det var lång kö tidigare, men nu är den enorm, säger Bengt Benson som berättar att ungefär hundra personer fler än normalt ställt sig i kö under pandemin.

Vad tror du det är med båtlivet som lockar?

– Det är många som måste ha hemester. Man har kanske funderat på båtlivet länge och nu köper man den där båten i stället för att lägga pengarna på resan utomlands. Jag har rest över hela världen och Stockholms skärgård är en av de vackraste platserna på jorden, den är svårslagen.

Båtklubben har framfört till kommunen att man gärna skulle bygga fler båtplatser på andra sidan Bällstabron, men även om responsen ska ha varit god så finns inget pågående planarbete för en sådan utbyggnad i dagsläget.

– Det vore kul att kunna bereda plats för fler som vill uppleva båtlivet, säger Bengt Benson.

Säkert. Blästringen sker efter att båten har byggts in och all blästringssand sugs sedan in och samlas som miljöfarligt avfall utan att det hamnar i marken. Foto: Sundbybergs båtklubb

150 platser i Sundbybergs båtklubb

Båtklubben vid Bällstaån har 150 platser.

200-250 personer står nu i kö för att få en plats om en sådan blir ledig.

Under pandemin har kön ökat med hundra personer.

För de som gått med i kön under pandemin kan det ta upp till fem år att få en plats.

Källa: Sundbybergs båtklubb

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00