På Stallarholmsvägen 49, mitt i Högdalens industriområde, tränar tjejerna i Stureby FF flera gånger i veckan under vinterhalvåret. Det ser ut som ett hus i mängden, men inuti ryms både gym och klubblokal.

Stureby FF grundades ur Stureby SK för tre år sedan, och är en renodlad flick- och damförening med elitförberedande fotbollsutbildning.

Märta Waldem, Amina Diawara Rundqvist, Julia Shawky, Emma Axelsson och Alma Shawky spelar i F15-laget och drömmer alla om att spela fotboll på heltid i framtiden. Redan i dag lägger de mycket tid och energi på träningen.

– I skolan och hemma, jag längtar alltid efter att komma hit. Vi har väldigt bra sammanhållning. Mitt mål är att bli så bra på fotboll som det går och spela på så hög nivå som möjligt, säger Emma Axelsson.

Hall i gammal lagerlokal

Några hundra meter från klubblokalen har fotbollsföreningen byggt sin egen inomhushall med konstgräs i en gammal lagerlokal.

– Det är så svårt att få inomhustider i Stockholm, så vi byggde vår egen hall. Vi har en del tränare i byggbranschen. Nu har vi fått mejl från andra klubbar som är intresserade av att hyra den, säger sportchefen Olle Wilhelmsson.

Mattan med konstgräs väger cirka ett ton.

– 25 pers krävdes för att rulla ut den, berätar han.

Från och med i fjol har föreningen ett parallellt spår med utvecklingslag från yngre åldrar upp till F19.

– Det finns så många föreningar för killar, det behövs inte en till sådan. Vi vill ge ambitiösa fotbollstjejer en ärlig chans att bli proffs, säger Olle Wilhelmsson.

Skördat framgångar

Pokalerna i klubblokalen vittnar om framgångar, bland annat vinsten i Gothia cup 2022. Nyligen vann dessutom F17-laget SM i futsal.

Märta Waldem, Amina Diawara Rundqvist, Emma Axelsson, Alma Shawky och Julia Shawky hyllar sammanhållningen i Stureby FF.

Märta Waldem, Amina Diawara Rundqvist, Emma Axelsson, Alma Shawky och Julia Shawky hyllar sammanhållningen i Stureby FF.

Angie Gray

Alma Shawky har spelat fotboll sedan hon var liten och kom till Stureby FF för ett och ett halvt år sedan.

– Jag har utvecklats mycket sedan jag började här och lärt mig mer om sporten, säger Alma Shawky.

Under sommarhalvåret tränar Stureby FF på Gubbängens IP. Nu stundar fotbollssäsongen och spelarna känner sig redo för S:t Erikscupen som drar i gång i april. Tjejerna är överens om att det är bra att klubben är en flick- och damförening.

– Damfotboll är fortfarande inte lika stort som herrfotboll, därför behöver det satsas, säger Märta Waldem.