Träd fälls, en fotbollsplan ska rivas och gator får nya utfarter till Enskedevägen. Nu har arbetet med att bygga den nya tunnelbanelinjen startat vid Sockenplan och Enskede gård.

Flera nya tunnlar ska byggas och under arbetets gång, fram till 2030, kan 80 lastbilar per dygn köra iväg med bergsmassor ut på Enskedevägen.

Grannarna oroar sig, berättar Per Marklund. Huvudvärken rör främst bullret, när tunnlar ska sprängas på kvällar och lastbilar frakta bort bergsmassor på nätterna.

Vill ha tyst från klockan 19

Byggarbetet får dock inte bullra så att det stör efter klockan 22. Efter klockan 19 ska också ljudnivån minska.

– Vi är inte motståndare till tunnelbanebygget. Tvärtom. Men barn somnar ju före klockan 22, så det borde vara tyst från klockan 19. Det är många i området som har krävande jobb, vill sova på nätterna och inte blir störda på helgerna, säger Per Marklund.

Anna Sandahl är projektchef på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Hon säger att invånare kan få tillfällig vistelse om arbetet räknas störa mer än tillåtet under en viss tidslängd. Sprängningar som bara pågår ett par sekunder får dock invånarna stå ut med.

– Vår bedömning är att tillfälligt vistelse inte kommer behövas långvarigt. Det kan bli bekymmersamt för de som har arbete som gör att de sover på dagen, säger Anna Sandahl.

Kommer barn få svårt att sova innan klockan 22?

– Det risk för att bli väckt om man bor väldigt nära tunneln. Först hör man sprängningarna på håll, men ju närmare man spränger desto starkare blir ljudet. Därför kommer de allra flesta att vänja sig. Besökare kan reagera starkare, säger hon.

Kan exempelvis barnfamiljer få tillfälligt boende om barnen störs innan klockan 22?

– Man kan inte räkna med kompensation om vi inte överskrider gränsvärden. Men om man blir störd får man gärna höra av sig. Det kan hända att det går att göra mindre anpassningar eller åtgärder, säger hon.

Hus på lera kan skadas

Men oron gäller även villorna runt Sockenplan. Många hus står på lera och kan få sättningar om grundvattennivån ändras.

– Vi vill förstås att inga skador ska uppstå på våra hus, säger Per Marklund.

För att detta inte ska hända kontrolleras husen och grundvattennivån regelbundet. De boende ska även få ersättning om något hus blir skadat på grund av tunnelbanearbetet i upp till 20 år efter arbetet är klart.