Vi möter kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) vid parkeringen utanför Sjödalsgymnasiet. I dag är det en lite undanskymd plats bakom Sjödalstorget, men om några år kommer Huddinges nya kommunhus och bibliotek att ligga just här.

– Jag tror att det kan bli väldigt bra. Fördelarna med den här placeringen vägde över. Platsen kommer att byggas ihop med Sjödalstorget och resten av centrum. Det är ett bättre läge nära centrum och kollektivtrafik, och vi får möjlighet att skapa ett nytt modernt bibliotek, säger Daniel Dronjak.

Planerna på ett nytt kommunhus har stötts och blötts i närmare ett decennium. Det allra första förslaget var faktiskt Paradisgaraget, ett stenkast från den nu aktuella placeringen. Sedan fanns planer på att samla kommunens tjänstemän i ett nytt hus i Sjödalsparken, vilka skrotades efter att förslaget mötte starka protester.

Bra läge

För två år sedan fick kommunstyrelsen i uppdrag att utreda olika alternativa placeringar. Sedan kom pandemin, vilket ändrade förutsättningarna väsentligt och resulterade i ett mindre kommunhus än vad som tidigare var tänkt.

Till slut landades utredningen i två alternativ: En nybyggnad på tomten där dagens kommunhus ligger eller en om- och tillbyggnad av huset där vårdcentralen och Sjödalsgymnasiet ligger. På senaste kommunstyrelsemötet röstade samtliga partier för förslaget att placera det nya kommunhuset och biblioteket här. Vänsterparitet röstade för med tillägget om att man önskar en medborgardialog.

– Det är mitt i hjärtat av Huddinge och det är ett flöde av människor som rör sig i området. Läget, med närheten till pendeltåg och buss, gör oss mer attraktiva som arbetsgivare. Att vi dessutom använder befintliga lokaler är bra ur både ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, säger Camilla Broo, kommundirektör.

Gymnasiet får flytta

I dag sitter medarbetarna utspridda i 42 olika lokaler runtom i Huddinge.

– Det är inte effektivt. Det finns enormt stora fördelar med att vara på en och samma plats för att hitta samverkanslösningar. När vi gör något i en förvaltning får det lätt påverkan på en annan, säger Camilla Broo.

Förslaget innebär att gymnasiet, vårdcentralen, Kulturskolan och de andra verksamheterna i huset behöver flytta.

– De kommer att erbjudas andra lokaler i centrum. Vi lämnar ju en del lokaler efter oss när vi flyttar ihop, som kan bli aktuella, säger Daniel Dronjak.

Vad händer med det gamla kommunhuset och biblioteket?

– Det vet vi inte ännu, men sannolikt kommer vi att hyra ut det. Det handlar om att hitta någon stabil aktör som vill finnas där. Den äldre delen är kulturmärkt, så den kommer att finnas kvar.

Kostar närmare en miljard

Totalt räknar man med att 1 245 medarbetare kommer att arbeta i det nya kommunhuset, från alla förvaltningar och de kommunala bolagen. Majoriteten av dem beräknas vara på kontoret tre dagar i veckan, och arbeta övrig tid på distans.

– Det är viktigt att huset är flexibelt. Hamnar vi i att fler vill vara på jobbet ska vi enkelt kunna flytta in fler skrivbord. Vi ska kunna möta nya behov som uppstår hela tiden, säger Camilla Broo.

Tanken är att det ska bli ett levande hus och delar av det ska vara mer tillgängligt för allmänheten.

– Det kommer att vara arbetsplats för kommunens medarbetare under dagen. Men tanken är att lokaler ska kunna hyras ut till föreningslivet kvällstid, säger Daniel Dronjak.

Huddinge samhällsfastigheter blir huvudman för det nya huset. Det handlar om en mycket stor investering på närmare en miljard – notan beräknas landa på runt 900 miljoner kronor. Men kommunen räknar med att spara 20 miljoner kronor om året i lägre hyreskostnader.

– Det är en bra affär för Huddingeborna. Vi har höga hyreskostnader och många av våra lokaler är i behov av upprustning. Vi ska jobba så effektivt som möjligt, det är mycket enklare om vi sitter tillsammans, säger Daniel Dronjak.

Vad tycker du om planerna på det nya kommunhuset och biblioteket?