Ont i magen och ökad stress, eller ett sätt att tidigt se alla elevers behov?

Åsikterna om tidigare betyg går isär men från och med i höst tillåts skolor införa betyg redan i årskurs fyra.

Intresset har varit ganska svalt, men elva skolor i länet har nappat. En av dem är nya Internationella skolan i Solna.

Tidigt identifiera behov

Suzanne Gavin är rektor för skolan som öppnar i området Ingenting i augusti. Hon ser flera fördelar med betyg från fyran.

– Jag ser det som en bra möjlighet för elever att tidigt få veta hur de ligger till för att kunna utveckla och förbättra sig. Det ska inte komma som en överraskning i sexan. Själva betyget är inte det viktiga, utan att de får ett riktmärke.

Lärare får också bättre förutsättningar att undervisa, menar Suzanne Gavin.

– Vi kan tidigare identifiera om en elev behöver mer support, eller en större utmaning,

Blev stressigt

En skola som haft betyg i fyran på försök är Ösbyskolan på Värmdö. Där har man dock bestämt att inte fortsätta. För även om man såg att lärarnas kompetens stärktes, liksom stadiegränserna, ökade stressen för eleverna.

– När vi såg att den press och stress som en del äldre elever känner inför betygen på högstadiet, smittade nedåt i åldrarna, då kändes inte det här så intressant längre, säger Ulrika Mjorud, rektor på Ösbyskolan.

Positiva reaktioner

Suzanne Gavin på IES Solna betonar att man på skolan kommer att jobba preventivt med att minska stress förknippad med betyg.

– Elever i alla årskurser kan känna stress inför betyg, får man det tidigt ökar chansen att man kan förebygga det och lära sig hantera stressen. Vi vill att betyget i fyran och i de tidiga årskurserna ska vara en förberedelse inför det viktigaste betyget som är slutbetyget man får i nian.

Suzanne Gavin säger att hon fått övervägande positiva reaktioner från föräldrar och elever som fått plats på skolan, lisom för de 38 lärare som anställts inför skolstart.