Att behöva bege sig hemifrån för att få hjälp eller information i en krissituation är en främmande tanke för många. Men nu ska beredskapen i Stockholm, och i hela landet, höjas.

Som ett led i arbetet ska samtliga kommuner i Sverige presentera trygghetspunkter dit folk kan bege sig vid kriser, till exempel översvämningar, cyberattacker eller långa elavbrott. Här ska invånarna till exempel kunna få information, hämta vatten, vila sig, värma sig eller få annan hjälp i krisen.

Tre platser

I Stockholm fick stadsdelarna tidigare i år i uppdrag att hitta lämpliga platser och lokaler. Och i Enskede-Årsta-Vantör, med drygt 100 000 invånare, har nu tre platser utsetts till sådana punkter. Östberga kulturhus, förvaltningshuset på Slakthusplan och Rågsveds medborgarkontor.

– Vi har tittat på flera olika ställen, en del andra stadsdelar har valt skolor och kyrkor. För oss var det viktigt att platserna är kända bland medborgarna och därmed enkla att hitta till. Det här är lokaler där vi dagligen tar emot besök från boende i stadsdelen, säger Marcus Haglund, säkerhetssamordnare i Enskede-Årsta-Vantör.

Ska kunna anpassas

En annan viktig faktor när man letat lokaler är att de ska kunna anpassas efter olika scenarier. Och att det ska gå relativt snabbt att ställa iordning.

– Först och främst är trygghetspunkterna tänkta att fungera som kommunikationsnoder. Invånarna ska kunna komma dit och få reda på vad som händer och vad de kan göra. Till exempel ska det också erbjudas möjlighet att vila och ladda sin mobiltelefon, säger Marcus Haglund.

Man ska även kunna gå till trygghetspunkter i andra stadsdelar, till exempel där man jobbar. Farsta med drygt 60 000 invånare har två trygghetspunkter och Södermalm med 130 000 bofasta har fyra. I Skarpnäcks stadsdel, med drygt 46 000 personer, har man valt en plats.

Ungefär vid årsskiftet ska trygghetspunkterna vara klara.

– Från och med första januari nästa år ska vi vara redo. Nu jobbar vi bland annat med lagring av till exempel plåster och filtar, säger Marcus Haglund.

Med tanke på världsläget, hur mycket har ni pratat om krig?

– Det är viktigt att man inte blandar ihop trygghetspunkterna med skyddsrum. Platserna är huvudsakligen till för information och enklare stöd. I nuläget är det inte heller möjligt att övernatta på platserna.