Fanny Franzén gick förbi baren Stage på Långholmsgatan när hon såg räven.

– Den började springa över gatan, men så blev den rädd och vände om. Så sprang den upp längs vägen mot Högalidsskolan, säger hon.

Hon har sätt räv i krokarna förut, på Reimersholme. Men då var det kväll och närmare naturen. Den här räven var ute mitt på dagen.

– Jag blev jätteförvånad, att den var ute mitt på dagen, bland folk. Den såg trött och sliten ut, lite som att den sökte hjälp.

Efter ett tag kilade räven vidare upp mot Högalidsskolan.

Efter ett tag kilade räven vidare upp mot Högalidsskolan.

Fanny Franzén

Luktar fränt

Att rävar raskar runt i innerstan är inte ovanligt, särskilt inte när grönområden finns nära. Mest aktiva är de vid gryning och skymning. Inne i stan är de oftare synliga på morgnar, då folk ofta rör sig i ute på kvällarna.

– Djur som bosätter sig nära människor vänjer sig vid människor, det händer med rådjur, fältharar och även rävar, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Det kan alltså hända att de under dagtid letar sig upp på folktäta gator. Den fara som föreligger om de blir för orädda för människor gäller främst för räven själv, att den kan bli överkörd eller påhoppad av en hund.

– Men än så länge skulle jag säga att rävar är försiktiga djur som oftast håller sig på sin kant.

På 1980-talet gick rävstammen ner efter ett stort utbrott av rävskabb, men på senare tid har antalet rävar ökat igen.

– Min bild är att rävskabb inte längre är ett problem. Förresten, något som är fränt med rävar är att de luktar fränt. De luktar så starkt att det går att känna om en räv passerat om man går ute i skogen. Det är en av få djur som går att artbestämma på lukten.