De två äppelträden var de första av ett 80-tal som ska planteras som kompensation för den grönska som försvinner när Roslagsbanan blir dubbelspårig.

Äppel- och päronträden ympades ursprungligen i Bergianska trädgården, men där fanns ingen plats för träden att växa sig stora och då gick budet vidare till SL.

– Man kan se det som en kompensation från Regionen och SL. Och vi tar så klart tacksamt emot. Det är väldigt trevligt och tanken är att alla ska kunna äta av frukterna i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande i Täby, Erik Andersson (M).

Totalt planteras sju päron- och äppelträd i anslutning till Hägernäs station och ytterligare ett 20-tal i närheten av Viggbyholms station.

Sorterna får det säkert att vattnas i munnen på många fruktälskare. Några av märkena: Augustipäron, Gyllenkroks astrakan. Eldrött duväpple och Vitgylling.

På de två träd som planterades vid Hägernäs station kommer grenarna förhoppningsvis så så småningom tyngas av äppelsorterna Princess och Särsö.

Men resenärerna får ge sig till tåls. Tidigast om två år kan de bli aktuellt att hugga in på ett fullmoget äpple i väntan på tåget.

Själv har inte Erik Andersson någon favoritsort.

– Men jag gillar äpplen. Allra helst som äppelpaj, självklart med vaniljsås.