Det är torsdag förmiddag. Solen står högt och kyrkklockorna ekar över Vällingby centrum. I S:t Tomas kyrka har man intagit högsta beredskap inför veckans sopplunch. De väntar ett högt deltagarantal. I köket står kocken Monika Linge Larsson som assisteras av husfar David Sandström.

Dagens meny består av pumpasoppa toppad med rotfruktschips. Till det serveras smörgås och dryck. Efterrätten består av kaffe och kaka. Påtår ingår.

– De som kommer hit brukar gå härifrån med ett leende, berättar David Sandström.

Klockan slår 12.30 och dörrarna till serveringen öppnar. Kön ringlar sig lång och folk är snabba med att ta en plats bredvid sina vänner.

– För många är höjdpunkten på hela veckan att få komma hit. Många har blivit goda vänner och gläds åt att träffas varje vecka, förklarar David Sandström.

Efter en stund kommer Anders Kahnlund och slår sig ned. Han arbetar som diakon i Vällingby församling och är delaktig i det sociala arbete som kyrkan bedriver. Han förklarar att kyrkan har olika typer av kaféverksamheter där man erbjuder mat.

– På måndagar och onsdagar har vi kafé- och matverksamhet. Bland annat lågtröskelkafé på måndagar. Det är till för socialt utsatta som behöver hjälp med mat och kläder.

Olika behov

En återkommande besökare är Janne Göransson från Stora mossen.

– Det är människorna som får hit mig varje vecka. Och maten är fantastisk.

Janne berättar att han har haft ett hårt liv.

– Livet har varit tufft. Det har innehållit alkoholmissbruk och andra osunda livsvanor. Under en period låg jag bara hemma, åt pizza varje dag och drack två liter coca-cola.

Men han har tagit lärdom av sitt tidigare liv.

– Jag dricker inte och jag tänker på vad jag äter. Här serveras bara bra mat.

I ett större sällskap sitter 95-åriga Ann-Marie Ringblom, som också är en återkommande gäst vid sopplunchen.

– Vi har gått hit sedan 2017. Det har blivit vår rutin, förklarar hennes son Christer Ringblomsom är med för att assistera sin mor.

– Det är en fin mor- och son-tradition vi har.

Ann-Marie bor på ett serviceboende vid Fridhemsplan.

– Jag tar hit mamma varje vecka. Då får hon ett miljöombyte och träffar trevligt folk, berättar sonen Christer.

Första gången

Vid kaffebordet finns termosar med rykande, nybryggt kaffe. Här står Marcus, en tidigare egenföretagare som drabbades hårt av pandemin.

– Det är första gången jag är här, men absolut inte sista. Jag drev egen målerifirma men den gick tyvärr i konkurs när pandemin slog till.

Han berättar att livet efter konkursen varit prövande.

– Just nu är jag inneboende hos en kompis. Det är riktigt tufft.

Anders Kahnlund beskriver stämningen mellan gästerna som öppen och varm.

– Det finns en öppenhet mot varandra här. Det ser man inte på samma sätt i samhället. Alla är välkomna och accepterade.