Raghad Al-Darraji är med och driver Vårberg bageri & café. Foto: Cornelis Rikken

Här möts det svenska och irakiska köket

Smarriga bakverk och matiga piroger inspirerade av såväl det svenska som det irakiska köket. I slutet av februari slog Vårberg bageri & café upp portarna i Vårberg centrum. "Vi vill ha lite blandat då det är folk från många olika länder som kommer hit", säger delägaren Raghad Al-Darraji.

  • Publicerad 13:20, 30 apr 2021

Sedan drygt två år tillbaka huserar bageriet Vårberg bakelse & bageri i ett litet hål i väggen strax intill Vårberg centrum.

Nu har ägaren Hanaa Ali valt att även öppna kaféverksamhet inne i själva centrumbyggnaden. Kaféet driver hon tillsammans med döttrarna Raghad Al-Darraji och Shahad Al-Darraj.

– Det är min mamma och syster som har valt ut allting du ser här, säger Raghad Al-Darraji och blickar ut över lokalen, som är inredd med möbler och föremål hämtade från Syrien och Marocko.

"Passar om man vill sitta i lugn och ro"

Hon berättar att de bestämde sig för att öppna kaféet efter att många av besökare hade efterfrågat en plats att sitta och fika på – något hon själv också har känt saknas i Vårberg.

– När jag vill sitta och plugga måste jag åka in till stan, och det är långt härifrån. Det här passar om man vill sitta i lugn och ro.

Lokalen har både en över- och undervåning med plats för många fikasugna gäster, och ambitionen är att det ska finnas något för alla.

Övervåningen på Vårberg bageri & café. Foto: Cornelis Rikken

På Vårberg bageri & café finns godsaker hämtade från både det irakiska, arabiska och svenska köket. Foto: Cornelis Rikken

Allt är hemlagat

På menyn återfinns mycket från det irakiska och arabiska köket, men även det svenska. Allt är hemlagat – från piroger till bakelser. Bland annat serveras kahi, en typ av irakiskt bröd som man äter med varm sirap och gemar, som är en slags krämig gräddost.

– Vi vill ha lite blandat då det är folk från många olika länder som kommer hit.

Framöver ska menyn utökas ytterligare, och när coronarestriktionerna lättar är förhoppningen att kunna hålla öppet sent och erbjuda fika ända fram till midnatt, förutsatt att intresse finns.

– Om det är många som vill det, då fixar vi det.