MILI. Sandra Sayekh med dvärgtaxen Mili har dragit i gång småhundsträffar i hundrastgården på Folkparksberget i Väsby. Foto: Mikael Andersson

Här lär sig småhundarna att bli sociala

Det hörs skall i hundrastgården på Folkparksberget i Upplands Väsby. Åtta småhundar med mattar och hussar är i full färd med att lära känna varandra. Då kan det bli lite högljutt i början.

  • Publicerad 17:50, 27 nov 2020

Eftersom hundarna känner igen varandras doft så blir det ännu lättare nästa gång.

Man kan inte säga att de har tur med vädret, småhundsgänget som denna kylslagna torsdag i november träffas för andra gången. Det blåser friskt och i duggregnet börjar små hagelkulor bildas.

Men hundarna verkar inte bry sig så mycket. Dvärgschnauzern Buster sätter fart efter Ludde av samma ras för lite lek. Och Bosse, en korsning mellan dvärgpinscher och chihuahua, har enligt husse Jari Katila redan revirpinkat "minst 20 gånger på en timme".

Tog initiativ

Initiativtagare till småhundsträffarna i hundrastgården på Folkparksberget är Sandra Sayekh med långhåriga dvärgtaxen Mili, nyss fyllda ett år.

– Hon är skeptisk till främmande hundar i koppel, men älskar att springa runt och leka fritt med dem när chansen ges. Eftersom hon aldrig varit med fler en en hund åt gången ville jag se hur hon hanterar att vara i en grupp.

Sandra Sayekh drog i gång träffarna både för hundarnas och ägarnas skull.

– Många hundar kanske inte känner sig bekväma med att vara lösa med andra, så det här är bra träning. Och så får vi hussar och mattar träffas.

Stefani Latinovic, som är här med jack russell-tiken Sally, håller med.

– Det är socialt att träffa andra hundägare och bra för hundarna att vänja sig vid andra lösa hundar.

FOLKPARKSBERGET. Jack russell-tiken Sally är nyfiken på fotografen och dvärgtaxen Mili verkar också undra vad som händer. Foto: Mikael Andersson

Bara småhundar

Att det bara är småhundar som är med har en poäng.

– Om en stor och kraftig hund sätter tänderna i en liten, även om det bara är på lek, så kan det gå riktigt illa, säger Jari.

– Vi ville träffa småhundar och då kändes det tryggt att göra så här. Bosse har blivit orädd och social. Och eftersom hundarna känner igen varandras doft så blir det ännu lättare nästa gång, säger Jari Katila.

SOCIAL TRÄNING. Linn-Marie Appel med Pelle, en "rescue dog" från Lettland. - Bra träning för småhundarna att få träffas så här, tycker Linn-Marie. Dvärgschnauzrarna Buster och Ludde bekantar sig med varandra medan Loke avvaktar lite. Foto: Mikael Andersson

Småhundsträff

"Uppskall" denna novembertorsdag:

Mili, långhårig dvärgtax. Matte: Sandra Sayekh.

Bosse, dvärgpincher/chihuahua. Husse: Jari Katila.

Ludde, dvärgschnauzer. Matte: Pia Skarin.

Buster, dvärgschnauzer. Matte: Natalie Lindåker.

Leo och Loke, chihuahua/papillon. Matte: Jenny Nelander.

Sally, jack russell. Matte: Stefani Latinovic

Pelle, okänd ras. "Rescue dog" från Lettland. Matte och husse: Linn-Marie Appel och Johannes Sparén Lithener.

Visa merVisa mindre

HUNDTRÄFF. Johannes Sparén Lithener, Jari Katila och Pia Skarin är några av hundägarna som samlats för en hundträff i hundrastgården på Folkparksberget. Ludde och Bosse bekantar sig med varandra. Foto: Mikael Andersson

Vill ha fler hundrastgårdar

Natalie Lindåker efterlyser fler inhägnade platser i Väsby att rasta hundar på.

– Väsby är tyvärr ingen hundkommun, här finns inte så mycket tillgängligt.

Sandra Sayekh påpekar att hundrastgårdarnas läge är viktigt.

– Rastgården i Folkparken ligger mitt i ett villaområde med massor av stora, ofta inhägnade tomter. Jag bor precis vid centrum där det är många lägenheter. Vi som inte har en tomt att släppa ut hunden på skulle verkligen uppskatta om de kunde ha det i åtanke om de planerar fler hundrastgårdar i kommunen.

Efter drygt en timme börjar flera hundar, precis som MIli, att frysa. Hon får avsluta i mattes varma famn.

– Nu är hon kall och trött. Blir extra skönt att komma hem, säger Sandra Sayekh.

HUNDTRÄFF. Leo, en blandning mellan chihuahua och papillon, var med på träffen tillsammans med matte Jenny Nelander. Foto: Mikael Andersson

PELLE. Linn-Marie och Johannes med Pelle, som är en "rescue dog" från Lettland. Foto: Mikael Andersson

PUSS. Jari Katila får en blöt puss av Bosse, en blandning av chihuahua och dvärgpinscher. Loke, som är både chihuahua och papillon, tittar på nedanför matte Jenny Nelander. Foto: Mikael Andersson