Man kan inte säga att de har tur med vädret, småhundsgänget som denna kylslagna torsdag i november träffas för andra gången. Det blåser friskt och i duggregnet börjar små hagelkulor bildas.

Men hundarna verkar inte bry sig så mycket. Dvärgschnauzern Buster sätter fart efter Ludde av samma ras för lite lek. Och Bosse, en korsning mellan dvärgpinscher och chihuahua, har enligt husse Jari Katila redan revirpinkat "minst 20 gånger på en timme".

Tog initiativ

Initiativtagare till småhundsträffarna i hundrastgården på Folkparksberget är Sandra Sayekh med långhåriga dvärgtaxen Mili, nyss fyllda ett år.

– Hon är skeptisk till främmande hundar i koppel, men älskar att springa runt och leka fritt med dem när chansen ges. Eftersom hon aldrig varit med fler en en hund åt gången ville jag se hur hon hanterar att vara i en grupp.

Sandra Sayekh drog i gång träffarna både för hundarnas och ägarnas skull.

– Många hundar kanske inte känner sig bekväma med att vara lösa med andra, så det här är bra träning. Och så får vi hussar och mattar träffas.

Stefani Latinovic, som är här med jack russell-tiken Sally, håller med.

– Det är socialt att träffa andra hundägare och bra för hundarna att vänja sig vid andra lösa hundar.

Bara småhundar

Att det bara är småhundar som är med har en poäng.

– Om en stor och kraftig hund sätter tänderna i en liten, även om det bara är på lek, så kan det gå riktigt illa, säger Jari.

– Vi ville träffa småhundar och då kändes det tryggt att göra så här. Bosse har blivit orädd och social. Och eftersom hundarna känner igen varandras doft så blir det ännu lättare nästa gång, säger Jari Katila.

Vill ha fler hundrastgårdar

Natalie Lindåker efterlyser fler inhägnade platser i Väsby att rasta hundar på.

– Väsby är tyvärr ingen hundkommun, här finns inte så mycket tillgängligt.

Sandra Sayekh påpekar att hundrastgårdarnas läge är viktigt.

– Rastgården i Folkparken ligger mitt i ett villaområde med massor av stora, ofta inhägnade tomter. Jag bor precis vid centrum där det är många lägenheter. Vi som inte har en tomt att släppa ut hunden på skulle verkligen uppskatta om de kunde ha det i åtanke om de planerar fler hundrastgårdar i kommunen.

Efter drygt en timme börjar flera hundar, precis som MIli, att frysa. Hon får avsluta i mattes varma famn.

– Nu är hon kall och trött. Blir extra skönt att komma hem, säger Sandra Sayekh.