Förskolekocken Johan Engman hjälper Narin Kanat och Esrom Tsehaye att få på sig var sin kockmössa och förkläde innan de tvättar händerna och fortsätter in i köket. Vant kliver de upp på pallen för att nå upp till arbetsbänken.
Narin får uppgiften att skala morötter och Esrom att ploppa ut bondbönor. Och de tar sig an uppdraget med stor entusiasm.
– Morötter! ropar Narin förtjust.
– Johan, jag tappar, säger Esrom när en bondböna smiter och landar på golvet.
Johan försäkrar att det inte är någon fara medan han ställer in morotsskalen, som ska bli chips, i ugnen. Narin börjar riva morötterna, men det går lite trögt. Hon får en kniv och börjar skära dem i bitar i stället.
– Ska jag skära stora eller små? undrar hon.
Det är fullt fokus när Esrom Tsehaye ploppar ut bondbönorna ur sina skal och Narin Kanat skalar morötter.
Johanna Wallén
Esrom tycker att han är klar med bondbönorna och vill också skära grönsaker.
– Vill du skära gurka?
– Ja! Och banan också.
Varje torsdag får en eller två femåringar praktisera som minikockar i köket och hjälpa till att göra mellis till sina yngre kompisar.
– Det var de själva som önskade det och frågade om de inte kunde få jobba i köket. Det är så kul att det kommer från dem, säger Johan Engman.
Minikockarna Narin Kanat och Esrom Tsehaye är Johan Engmans assistenter i köket den här eftermiddagen. Gladare medarbetare är svårt att få.
Johanna Wallén
Stort engagemang för små matgäster
Köket ligger mitt i förskolan och nyfikna barn kommer gärna förbi och ställer frågor om maten. Alldeles utanför köket ligger den nya matsalen där alla barn på förskolan äter. Maten dukas upp på ett buffébord så att barnen får ta mat själva. För att de mindre barnen ska nå upp sågade man helt enkelt av benen på bordet så att det blev lägre.
– Tidigare åt de på sina avdelningar och var långt ifrån köket. Nu kommer barnen närmare maten och köket. Det blir mer som en restaurang, säger Johan Engvall.
Men det kan hända att barnen tar mer än vad de orkar äta upp från det lockande bordet.
– Vi får jobba med svinnet, men det är betydligt bättre nu än för ett år sedan. De har också lärt sig att det är okej att vänta på mer.
Förskolan jobbar väldigt medvetet med måltidspedagogik.
– I går testade vi olika smaker. Då fick de prova att smaka surt, sött, salt och beskt. Att hjälpa till i köket förbättrar också barnens språkutveckling och motorik, berättar Johan Engvall.
Engagemanget för de små matgästerna har gjort att de är en av tre finalister i kategorin Matglädjeförskola i tävlingen Arlas guldko som avgörs den 8 maj.
– Det är jättekul och en bekräftelse på att vi gör något bra. Vi har utvecklats mer och mer. Det är roligt med sådana här tävlingar då man lär sig av varandra.
Stolta kockar. Narin Kanat och Esrom Tsehaye bär ut grönsakerna som de skurit.
Johanna Wallén
Stolta minikockar
Minikockarna börjar bli klara i köket. Klockan är 14 och det är dags att servera mellis. Narin och Esrom springer ut i matsalen och rusar mot avdelningen.
– Nu är vi kockar som jobbar i köket, då får vi knacka på och hämta de andra. Knacka först! säger Johan.
Men det är svårt att hejda ivriga minikockar. Dörren flyger upp utan en knackning.
– Varsågoda! säger Narin med ett stort leenden.
Barnen ställer sig prydligt i kön runt buffébordet som är uppdukat med nybakat bröd, prinskorvar, ost, och grönsakerna som Narin och Esrom förberett. De berättar stolt vad som finns på bordet.
När alla har tagit och gjort fantasifulla smörgåsar är det Narins och Esroms tur. Förklädena och kockmössorna åker av. Dagens arbetspass är avklarat.
Esrom Tsehaye och Narin Kanat presenterar allt som finns på bordet för de andra barnen och säger varsågoda.
Johanna Wallén