Det är en ny vecka för eleverna på Upplands-Brogymnasiets transportprogram. Men precis innanför staketet vid skolans filial i industriområdet uppe i Brunna står en lastbil som inte brukar stå där. ”Provkör framtiden” står det skrivet i stora gröna bokstäver. Det hela låter snällt och inbjudande.

Förädla utbildning

Läraren Tommy Erikssons stolthet är svår att ta miste på när han vill visa Mitt i:s reporter och fotograf bilen som han fått möjlighet att låna från Volvo. Allt i syfte att ge sina studenter en chans att smaka på ett framtida elektriskt liv längs med vägarna.

– Jag tänker som lärare att ungdomarna här på skolan som ska gå ut och jobba måste få chansen att pröva ny teknik. Tanken är att de allra flesta ska få övningsköra då vi har lastbilen på skolan nästa gång, säger Tommy Eriksson.

Total tystnad

Två av hans tredjeårselever ansluter ute på skolans garageuppfart: William Fredriksson och Dagge Araya.

– Den här går helt ljudlöst tyst, säger Tommy och ser nästan lyrisk ut.

Vad är den största skillnaden mot att köra vanlig lastbil?

– Den är ju dels helt knäpptyst. Och så är den ju fullständigt driven på el liksom, säger William Fredriksson innan han går upp till lastbilens förarhytt.

William, Dagge och Tommy är alla imponerade av hur tyst lastbilen låter.

William, Dagge och Tommy är alla imponerade av hur tyst lastbilen låter.

Stefan Källstigen

William kör en liten vända på garageuppfarten och upplevelsen för alla närvarande är påtaglig, motorljudet lyser med sin frånvaro, om än med en sorts snäll elektrisk ton som försiktigt ljuder.

– Det blir inte mer än såhär, säger Tommy.

Först studenten – sen ellastbil

Dagge Araya är övertygad om att när han och William tar studenten senare i vår så är den där typen av fordon som man kommer möta när man kommer ut för att arbeta.

– När jag gjorde praktik var det flera av bilarna som drevs med el, säger Dagge Araya.

Tommy Eriksson berättar att skolan får chansen att låna lastbilen ännu en vecka någon gång under våren.