När vi besöker Ågesta är det fortfarande vardag men det är gott om bilar på parkeringen. Många passar på att åka på lunchen. Det är inget Curt Lövhammar behöver tänka på där han står och vallar skejtskidorna vid bilen.

– Nu är jag är pensionär så jag kan åka hur mycket som helst. Jag kommer säkert åka varje dag. Det är så skön träning, det är den bästa motion som finns! säger han.

Han var här på öppningshelgen, då var han inte direkt ensam.

– Det var helt galet. När jag kom var det helt fullt på parkeringen, man fick stå och vänta på att en plats skulle bli ledig. Det är uppdämda behov, tror jag,

Ibland åker han på andra ställen, "men det är inte lika bra och så kostar det". Han tycker att Ågesta är det bästa skidspåret i stan.

– Underhållet är otroligt bra. Och så kostar det inget – än så länge. Det är en fantastisk anläggning, säger han.

Curt Lövhamamr åker skidor i Ågesta så ofta han kan. "Ibland åker man på andra ställen, men det är inte lika bra och så kostar det", säger han.

Curt Lövhamamr åker skidor i Ågesta så ofta han kan. "Ibland åker man på andra ställen, men det är inte lika bra och så kostar det", säger han.

Angie Gray

Proffsigt spår

Katarina Boij från Älta är här och kör ett lunchpass. Klisterlapparna på hennes skidor vittnar om att hon kört både Marcialonga och Vasaloppet. Men det är i Ågesta hon åker till vardags.

– Det är fantastiskt fina konstsnöspår här. De är riktigt proffsiga, de som gör de här. För min del är det bara en kvart med bilen. Och det är otroligt att det är gratis. Men jag skulle åka hit även om det kostar, säger hon.

Katarina Boij har åkt några gånger på golfbanan, men det här är premiärturen på konstsnöspåret. På jullovet hoppas hon med sig resten av familjen.

– Den minst är 8, då kan man motivera med något gott att äta och kanske att man får låna en medalj av mamma. Barnen gillar också att åka skidor, men inte lika mycket som min man och jag. Vi är riktigt frälsta. Men det jag gillar här är att alla är välkomna, skolklasser och nybörjare samsas med de som träningsåker.

Konstsnöspåret invigdes den 9 december. Man man behöver inte känna någon stress över att hinna åka. Spårmankarna fick nämligen en drömstart på säsongen. Tidig och ihållande kyla gjorde att man kunde tillverka mycket snö, vilket talar för en lång säsong. Förra vintern var spåret åkbart till mitten av april.

I Flottsbro har det tillverkats snö för fullt och anläggningen öppnade den 16 december.

I Flottsbro har det tillverkats snö för fullt och anläggningen öppnade den 16 december.

Sofia Wigen

För den som inte är sugen på att svettas i spåret utan hellre kastar sig utför en pist är Flottsbro öppet på jullovet. Anläggningen öppnade förra helgen.

– Vi håller tummarna för att det får vara lite natursnö kvar i miljön så att det blir en god vinterstämning. Men det kommer att vara jättebra förhållanden även om det blir lite varmare, säger Andreas Häggqvist, anläggningschef.