Det var tyskarna som först kom på idén med julgran. Redan på 1600-talet prydde fina och välbärgade familjer granar med godis och dansade runt dem. 

Därifrån spred sig seden genom Europa. I Sverige är den första julgranen daterad till 1741, hos familjen Wrede-Sparre i Södermanland. 100 år senare dök ordet "julgran" upp och seden spred sig sedan snabbt.

Blir fjärrvärme

Numera skapar 3 miljoner julgranar stämning i hemmen runt om i Sverige över julhelgen. Men förr eller senare har de gjort sitt – och det är en god idé att återvinna dem hos Stockholms stad. Då blir de fjärrvärme. 

Vid återvinningscentralerna kan man lämna granar året runt. För söderortsbor är centralerna i Sätra, Vantör och Östberga närmast.

Många insamlingsplatser

Dessutom ordnar Stockholm Vatten och Avfall (Svoa) insamlingsplatser runt om i staden, öppna mellan den 25 december och den 31 januari. I faktarutan härintill står vilka platser som finns runt om i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör.

Julpynt lämpar sig dock inte för fjärrvärme. Det måste bort från granen innan den lämnas in, påminner Svoa om.

Till sist: Innan granen åker ut vill man förstås njuta av den länge. Den ska aldrig vara utan vatten, så fyll på så fort det börjar sina.