Planerna har kommit ett steg på vägen genom att politikerna vid det senaste kommunstyrelsemötet sa ja till att starta en förstudie för ett så kallat kultur- och naturpedagogiskt centrum i Alby.

– Vi vill skapa ett besökscentrum där det finns möjlighet att ta del av vårt kulturliv men framför allt frilufts- och naturliv. Tanken är att öka kunskapen om vad som finns att göra och se med fokus på Alby men också ta med andra delar av kommunen, säger Inger Lundin, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Plats för naturskolan

Förhoppningen är att besökscentret ska bli av i byggnaden från 1800-talet som ligger nära Alby friluftsgård. Längre tillbaka var huset loge och lada. Numera huserar det toaletter, bastu och omklädningsrum. En del står tom sedan personalutrymmen förra året flyttades till nybygget intill.

En reception är på önskelistan liksom en lokal för kulturhistoriska utställningar och ett klassrum för naturskolan som har natur- och miljölektioner för Tyresös skolklasser i Alby. Vad det landar i är för tidigt att säga.

– Målet är att locka fler till Alby och skapa bra förutsättningar för naturskolan. Naturskolan har i dag alla lektioner utomhus, om det så spöregnar. Det här skulle innebära en möjlighet till till exempel teoretiska lektioner inomhus.

Förstudie i höst

Förstudien – som får kosta 300 000 kronor – ska göras i höst och titta på till exempel kostnader och hur ytorna bäst skulle kunna användas.

Det är inte klart om hela byggnaden i sådant fall skulle användas för att skapa besökscentret. En del av förstudien är att se om det finns andra lokaler som passar för till exempel bastu och toaletter.

– Vi behöver titta på helheten, säger Inger Lundin.

Simon och Frida, som bor i Tyresö Strand, åker rutschkana på lekplatsen nära logen. De har varit här många gånger.

– Jag tycker om att leka i lekparken och hälsa på kaninerna och korna till exempel, säger Simon Ewald.

– Jag också, och titta på tjocka grisarna, säger Frida Englund.

Besökt Alby i 20 år

Deras mammor Hanna Ewald och Annelie Englund har under 20 års tid besök området då och då. De har inte saknat ett besökscentrum.

– Men det kan vara ett bra komplement för dem som inte känner till Tyresö så bra, säger Hanna.

– Det är väl också jättebra om skolorna kan dra nytta av huset, säger Annelie.

De skulle gärna se att besökscentret kombineras med något som lockar också äldre barn. De tar exempel som klätterställningar i skogsmiljö, fotbollsplan och parkourbana.

– Det blir roligare att komma hit om det finns något för alla åldrar, säger Annelie.

Vad tycker ni om planerna på ett besökscentrum?

Birgitta Barma och Kerstin Staaf sitter i höstsolen vid byggnaden.

– Det är väl bra med naturtips, säger Birgitta.

– Jag vill upptäcka på egen hand och ströva runt, men ett besökscentrum kanske inte är så dumt för den som vill ha tips, säger Kerstin.

Birgitta skulle vilja se fler rundor för personer med till exempel rullstol.

– Det är viktigt att det finns sådana rundor och att man lyfter fram och tipsar om dem.