Det är vardag igen efter en av de mörkaste helgerna i Farstas historia. Utanför Farsta grundskola vajar flaggan på halv stång. En 15-årig pojke, som skulle ha gått på sommarlov i morgon, finns inte längre där.

I stället blickar hans ansikte upp från fotografier på torget utanför tunnelbanan, omgivna av blommor och ljus. På en pappskiva och på marken har folk skrivit hälsningar: ”Flyg högt”. ”Du kommer aldrig vara borta”.

15-åringen befann sig i Farsta centrum i lördags kväll, när en eller flera gärningsmän öppnade eld med automatvapen utanför tunnelbanan.

En man i 45-årsåldern har också avlidit av skadorna han fick. Det meddelade polisen på måndagen. En annan tonåring skadades, liksom en kvinna i 60-årsåldern som träffades av en förlupen kula när hon skulle hämta sin cykel.

– När jag låste upp cykeln så gick det av omkring fem snabba skott, högljutt. Brutalt. Och mitt i det där så kände jag: Oj, jag är skjuten i knäet, berättar kvinnan för Ekot.

Elever minns sin klasskompis

Flera av de som samlas på minnesplatsen på måndagen är elever på Farsta grundskola. En klasskompis pratar med tårblanka ögon om 15-åringen som att han fortfarande lever.

– Han är full av energi. Rolig, får alla att skratta på sitt sätt. Jättesnäll och respektfull, säger hon.

Att det var han som var skjuten ville hon först inte tro på.

– Jag trodde det var fel person. Han inte den typen av person som hamnar i problem, han vill ingen illa. Jag hade aldrig trott att jag skulle stå här på grund av honom. Hur ska hans familj känna sig, när jag känner så här?

Många samlades på måndagen vid minnesplatsen för den skjutne 15-åringen.

Många samlades på måndagen vid minnesplatsen för den skjutne 15-åringen.

Angie Gray

Fler elever ansluter i ringen runt minnesplatsen.

– Vi har gått i samma klass tidigare. Jag hörde av kompisar att det var han. Jag blev ganska chockad, berättar en pojke som själv befann sig i närheten av skottlossningen i lördags.

– Jag förstod att det var någon som sköt. Jag blev skrämd och stack därifrån, säger han.

Dämpad stämning i skolan

En lärare har följt med eleverna till torget.

– Vi frågade eleverna om de ville gå hit. Det blir ingen vanlig skolgång i dag. Vi kommer att ha en tyst minut och samlas i klasserna och prata, berättar hon.

Hur är det att möta elever som förlorat en vän?

– Det är en otroligt dämpad stämning på skolan i dag. Det är overkligt, svårt att ta in. Jag väntar fortfarande på att han ska komma till skolan.

Skotthål i en reklamskylt nära tunnelbanan påminner om den hänsynslösa skjutningen i centrum. Enligt polisen kom skotten från ett militärt automatvapen.

Skotthål i en reklamskylt nära tunnelbanan påminner om den hänsynslösa skjutningen i centrum. Enligt polisen kom skotten från ett militärt automatvapen.

Angie Gray

Politiker på plats

På plats på torget är också Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S). Hon har haft möte med Farsta stadsdelsförvaltning för att följa upp krishanteringen.

– De har tyvärr vana av den här typen av händelser så det verkar ha rullat på bra, säger hon.

Vad tänker du kring det som har hänt?

– Det är fruktansvärt. Det finns inte tillräckligt starka ord för att uttrycka känslorna. Jag kommer att göra mitt yttersta för att motarbeta det här vapenvåldet. Och jag vågar påstå att staden har gjort sitt yttersta för att ge stöd till familj och vänner.

Minnesstund och demonstration

Som tragiska händelser ofta gör har lördagens skjutning svetsat samman lokalsamhället. På söndagen hölls en minnesstund i Centrumkyrkan. På torget anordnades en välbesökt manifestation mot våldet.

FoC Farsta fotboll bjöd in unga att komma och grilla på Farsta IP på söndagskvällen, och minnas den avlidne 15-åringen som i många år spelade i klubben.

– Han var en social och glad kille, en sån som kände många och hälsade på många. Vi har spelare och ledare som har känt honom sedan han var liten. Det blir ett stort sår för många, ett stort trauma, säger Anna Fernström, kassör i föreningen.

Mitt i sorgen vill hon lyfta fram den solidaritet som finns mellan Farstabor.

– Vid en sån här fruktansvärd händelse vaknar lokalsamhället. Vi i Farsta är mycket mer en storfamilj än man kanske märker annars.

Klubben kommer att hålla ett möte på måndagskvällen, för att diskutera insatser för unga under juni, då den populära drop in-fotbollen annars är pausad.

– Det viktiga nu är att visa att vi finns här för våra oroliga ungdomar. Vi hoppas också att staden vill göra en rejäl satsning på unga i Farsta så att de får bättre stöd och en meningsfull fritid, säger Anna Fernström.