I december avbröt Fastighetsägarna Stockholm, som är ombud för flera privata fastighetsägare i Stockholms stad, förhandlingarna med Hyresgästföreningen. I stället vände de sig till den oberoende tvistelösningen hos hyresnämnden.

Fastighetsägarna krävde 12 procents hyreshöjning, både i de initiala förhandlingarna och i sin ansökan till skiljemannen.

Nu har skiljemannen fastställt en höjning på 5,8 procent för hyrorna i över 16 300 lägenheter i Stockholms stad från den 1 april.

– Det är en oerhört hög höjning som kommer att drabba många hårt. Visst är det mycket lägre än de tolv procent som Fastighetsägarna krävde, men det blir tungt för oss berörda hyresgäster, säger Elisabeth Härlin, ordförande för Hyresgästföreningens privata förhandlingsdelegation i Stockholms stad.

Missförstått sitt uppdrag

Fastighetsägarna menar däremot att skiljemannen har missförstått centrala ekonomiska självklarheter och sitt uppdrag enligt lagen.

I sin motivering skriver skiljemannen att den kostnadsberäkning som ingår i den trepartsmodell som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta har enats om att följa, i stora delar måste ”anses motivera förhållandevis stora hyreshöjningar”.

Därefter förklarar han att modellens sätt att beräkna kapitalkostnader bygger på Riksbankens styrränta och olika statsobligationsräntor. Enligt honom ger dessa beräkningar en felaktig bild av det faktiska läget.

– Om han hade tagit in ekonomisk expertis, vilket han i enlighet med Hyresgästföreningens önskemål valde att inte göra, eller om han hade tagit intryck av våra expertinlagor, vars betydelse han avfärdar, borde han ha förstått att modellens sätt att beräkna kapitalkostnaderna kraftigt underskattar den faktiska kostnadsutvecklingen, inte tvärtom, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.