Denna vinter har inte bara genererat glada tjut i pulkabacken. För stadens del har den även inneburit 189 ärenden med synpunkter från allmänheten om snöröjningen.

– Antalet ärenden utifrån så som vintern har varit, framförallt under december, med både temperaturvariationer och olika mängd snö är inte något konstigt, säger stadsmiljöchef Tomas Lindvall.

Enligt honom kommer cirka 20 procent av ärendena från fyra särskilt engagerade medborgare.

En av dem håller till i Duvbo, den 12 januari hade staden registrerat 54 synpunkter i villastadsdelen.

Återkommande kritik har rört skottningen utanför Duvboskolan. "Trottoarerna utanför skolan där ALLA skolbarn går är ej plogade. Hur kan ni vara så dåliga på att snöröja?!" lyder en av synpunkterna.

"Jättejobbigt blir det"

Mitt i har talat med Duvboskolans vaktmästare. Han upplever inte att det har varit några särskilda problem med snöröjningen utanför skolan. Och när vi besöker adressen ser det skottat ut.

Men flerbarnsmamman Jennifer vittnar om några häftiga stunder.

– Det har varit mycket snö, och ibland har jag märkt att det har varit dåligt. Speciellt på morgnarna, när det har snöat mycket och de inte har hunnit snöröja. Då har man fått kämpa.

Tvillingbarnvagnen gör det inte enklare för henne.

– Jättejobbigt blir det.

Begränsad yta

Tomas Lindvall anser inte att snöröjningen har brustit särskilt i Duvbo. Inte heller håller han med om att det inte har skottats tillräckligt vid skolan.

– Men Duvbo är ett utmanande område utifrån stadsdelens utformning med många smala gator där många funktioner ska inrymmas.

Han säger att det är bra att medborgare hör av sig med synpunkter till staden.

– Vår uppfattning är att vi generellt har en bra framkomlighet för samtliga trafikslag och följer den prioriteringsordning vi har. Vi ser hela tiden över hur vi kan förbättra våra insatser i dialog med både eget driftteam och anlitad entreprenör.

Ibland har klagomålen hunnit komma in medan snöröjningen faktiskt är på gång, säger Lindvall.

Även topografin kan vara en utmaning, tillägger han – och nämner Duvbo, Tulemarken och Stora Ursvik som exempel.

– I de områdena är ofta vägområdet mycket begränsat och därmed har vi inte möjlighet att tillgodose alla specifika önskemål om snöröjning av vissa ytor.