ÄNTLIGEN. Kerstin Öhman Moberg, 67, är glad att nu få sitt vaccin. Foto: Mikael Andersson/Alva Svärd

Här har de redan börjat vaccinera 65+

Knappt har vaccinationen av 70+ inletts, så får nu även 65+ sin första dos på vissa håll. "Jag blev förvånad, och jätteglad!" säger Kerstin Öhman Moberg, 67, som fått vaccinationstid på Gustavsbergs vårdcentral.

  • Publicerad 10:44, 9 apr 2021

Blir jag smittad så hamnar jag i alla fall inte på iva

Alla vårdcentraler erbjuder nu vaccin mot covid-19 med en nedre gräns på 70 år fyllda.

Vid de 68 vårdcentraler som drivs i regionens egen regi görs det vid alla – utom sju.

De sju vaccinerar även 65+.

Listade erbjuds boka

"Nu kan du som är född 1956 eller tidigare och är listad boka tid för vaccination av dos 1, via telefon, 1177.se eller appen Alltid Öppet" skriver till exempel vårdcentralen i Gustavsberg på sin webb.

– Jag hörde talas om att det skulle finnas tider och laddade ner appen, samtidigt som jag satt och tittade på Tegnell på tv där de sa att nu är det dags för 70+ att vaccineras. Och så såg jag i appen att det fanns tider för 65+. Jag blev förvånad, och jätteglad! säger Kerstin Öhman Moberg.

Sju i hela regionen

Förutom Gustavsbergs vårdcentral erbjuds vaccin till 65+ på Hallonbergens vårdcentral, Råsunda vårdcentral, Sigtuna vårdcentral, Skärholmens vårdcentral, Valsta vårdcentral och Vendelsö vårdcentral.

Även vid en del privata vårdcentraler, som Familjeläkarna i Saltsjöbaden, vaccineras nu 65+.

De har alla betat av 70+ och går då över till nästa grupp som ingår i den fas som nu får sitt vaccin, och det med regionens goda minne.

Dags för 70+ att kavla upp ärmarna

– Det är jättebra, på så vis fortsätter de att hålla uppe vaccinationstakten. De kan inte vänta in så att alla går över exakt samtidigt, säger Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare.

Fördel vara digital

Men det gäller att vara digital och hänga på låset, för någon allmän information om detta har inte gått ut.

Samma gällde för de fyra stora mottagningar som öppnade innan helgerna, där tider bokas med bank-id via appen Alltid öppet eller 1177.se.

Diskriminering mot äldre som inte har tillgång till internet och bank-id, tycker många. Magnus Thyberg menar dock att det var viktigt att få fart på vaccineringen snabbt när tillgången på vaccin ökade, och att de fyra mottagningarna avlastat vårdcentralerna så att de kan boka in dem som inte är digitala.

Känner sig tryggare

På tisdag får Kerstin Öhman Moberg åka in till Gustavsberg från Nämdö där hon bor och få sin första dos.

– Även om man måste fortsätta att vara försiktig så känns det tryggare att vara vaccinerad, blir jag smittad så hamnar jag i alla fall inte på iva, säger hon.
 

Här vaccineras 65+

Gustavsbergs vårdcentral

Hallonbergens vårdcentral

Råsunda vårdcentral

Sigtuna vårdcentral

Skärholmens vårdcentral

Valsta vårdcentral

Vendelsö vårdcentral

Källa: SLSO

Visa merVisa mindre