Ann-Christin Johansson, 74, har precis varit och förtidsröstat. Nu står hon och pratar med David Magnusson, ansvarig för Socialdemokraternas valstuga. Det är tydligt vilken fråga hon tycker är viktigast i valet.

– Skola och förskola. Nu är det fokus på det här med kriminalitet, fängelse och poliser, men det är ju här det börjar. Huddinge ligger på 284:e plats när det gäller lärartäthet. Vi måste ha fler lärare. Jag har röstat borgerligt förut, men nu har jag bytt. Jag tycker att de har kört skolan i botten. Alla vill ha fler lärare, poliser och högre lön, men man vill inte betala skatt för det. Det är inte synd om oss pensionärer, säger hon.

David Magnusson behöver inte argumentera särskilt mycket.

– Jag hade tänkt gå hit innan jag röstade, men jag hade redan bestämt mig. Fick jag bestämma skulle S gärna få styra tillsammans med Centern och Liberalerna, säger hon.

David Magnusson säger att många vill prata just om skolan, men också om trygghet och sjukvård.

– Det är både äldre, barnfamiljer och många skolklasser som kommer hit.

Superlokala frågor viktiga

I Moderaternas valstuga står Erik Ottoson, kommunfullmäktiges ordförande, och kommunalrådet Jelena Drenjanin. Det är liknande frågor som tas upp här.

– Det är mycket trygghet och skola och superlokala frågor: "Vad vill ni göra precis där jag bor?" Det är bra att vi har lokala företrädare här hela tiden som kan svara på de frågorna, säger Erik Ottoson.

S kanske möter missnöjda väljare, men vilka möter de som sitter vid makten?

– När vi knackar dörr frågar vi "Hur tycker du att vi har skött oss", vi har ju ändå styrt i 16 år. Det är några enstaka saker man är irriterad på, olika beroende på vem man pratar med. Men upplevelsen generellt sätt är att folk är ganska nöjda, säger Erik Ottoson.

De upplever att valstugan uppskattas, men säger att nackdelen är att den bara är på en plats i kommunen.

– Jag tror att det är viktigt för det demokratiska samtalet. Hit kommer folk som har ett intresse. det blir en helt annan dynamik i samtalen, säger Jelena Drenjanin.

Lådcykel och mobil valstuga

I flera grannkommuner verkar valstugorna vara på utdöende. I såväl Botkyrka som Haninge finns bara ett par enstaka.

Men i Huddinge centrum finns sex valstugor och den här eftermiddagen är även Centern på plats med en mobil valstuga.

– Den kan vi enkelt fälla ihop och sätta upp någon annanstans. Huddinge är en stor kommun och vi vill vara på många platser. Har vi en valstuga måste vi bemanna den klockan 10 till 18, då blir det svårare att vara ute och knacka dörr och göra andra saker, säger Tomas Selin.

Centern tar sig också runt i kommen med en lådcykel, men just nu är batteriet stulet.

Vad vill folk prata med er om?

– Många vill prata värderingsfrågor. Annars är det nära frågor, vad som inte funkar och som man tycker borde bli bättre, som snöröjningen och skolan.

Vill inte ha höghus

Vid Huddingepartiets stuga står Anette Carlbaum. Hon vill inte att det ska byggas ett 17-våningshus bakom Fullersta torg, som hon bor granne med.

– Det handlar om utsikten, solen och trafiken, framför allt. Det finns så många anledningar till att det inte ska byggas, säger hon.

Hon har gått till rätt stuga för att få medhåll i frågan.

– Vi i Huddingepartiet ska sätta käppar i hjulet, säger Cedric Fredmer.

Är det väljare som redan röstar på er som kommer hit?

– Jag tycker att det är många som är nyfikna på vilka vi är. Många äldre säger att de aldrig hört talas om oss, trots att vi funnits i 41 år. Vi behöver visa oss mer. En del vet inte att man kan rösta på olika partier i de olika valen.

Vänsterpartiet gör en egen liten gallupundersökning vid sin valstuga. På ett bord står tre glasbehållare med etiketter där det står "Klimat", "Skola" och Trygghet". Förbipasserande får lägga bollar i den behållare för vilken fråga de tycker är viktigast.

– Det har varit mycket skolungdomar här i dag. Tryggheten är den fråga som jag upplever har varit viktigast bland dem, säger Ulla Olsson Engström.