Folkfest. Det blir stort firande i Görväln slottspark den 6 juni. Foto: Lisa Dalin

Här firas blågult i det gröna

Efter två års uppehåll är det i år dags igen att få fira Sverige i Görvälns slottspark. Dagen bjuder på musik, fäktning och parkvandringar.

  • Publicerad 13:27, 30 maj 2022

Det kommer bli en folkfest.

Fanny Pettersson är projektledare för nationaldagen i Järfälla. Foto: Privat

Nationaldagsfirandet inleds klockan 12.00 med tal från kommunstyrelseordförande Emma Feldman (M) och Monica Boye-Møller, ordförande i Järfälla Hembygdsförening. På plats är också Järfälla manskör.

– Det kommer bli en folkfest! Framförallt tror jag att folk kommer till parken för att uppleva den fina miljön och samlas igen efter pandemin, säger Fanny Pettersson, projektledare.

Det fullspäckade scenprogrammet innehåller uppträdanden från lokala dans-,musik och cirkusföreningar samt poesiuppläsning.

För de yngre finns både dockteater och möjlighet att prova på jollesegling med Järfällas Båtsällskap och fäktning med Jakobsbergs fäktklubb.

Den som vill ta sig tillbaka i tiden kan ta en häst och vagn tur eller varför inte gå en kulturhistorisk vandring bland parkens statyer och landskap.

Hungrig? Det är inget att oroa sig över. På matmarknaden erbjuds hamburgare, korv och fika. Även lokala hantverkare kommer vara på plats och sälja sina verk. Under hela dagen är Görväln slott och gårdmuseéumet öppet.

Fullspäckat schema

Nationaldagsfirandet pågår i Görvälns slottspark den 6 juni mellan 12.00 - 16.30

Parkhistoriska vandringar anordnas vid 12.30, 13.30 och 14.30

Från bussterminalen i Jakobsberg går det kostnadsfria bussresor till Görvälns slott från 10.00 - 17.30

Hela programmet för dagen går att hitta på kommunens hemsida.


 

Visa merVisa mindre

Stor ceremoni

Den traditionella ceremonin där nya svenska medborgares medborgarskap högtidlighålls beräknas bli den största någonsin i Järfälla.

– Eftersom det varit uppehåll i tre år så kommer det vara tre gånger så många nya medborgare. Det känns jätteroligt att det blir den största ceremonin vi haft, säger Fanny.