ETTA Lucy Edwards Engström, Alva Waern, Felicia Slagbrand och Rita Jacobsson har haft strandkiosken öppen i två veckor nu. Planen är att fortsätta hålla öppet i sommar, med förhoppningen att vädret ska vara fint. Foto: Eira Desax

Här får ungdomar chans att skapa egna sommarjobb

Att kombinera sommarjobb med att lära sig starta eget företag har Ekerö kommun erbjudit ungdomar i snart fyra år. Nu är söktrycket högre än någonsin på de 40 eftertraktade platserna.

  • Publicerad 05:30, 17 jul 2022

Kanske kan det inspirera dem att fortsätta sitt entreprenörskap i vuxen ålder

Det är en blåsig men solig sommardag på Lundhagens bad på Ekerö. Mitt på gräset står ett plastbord med fyra vita stolar och ett färgglatt parasoll vars tyg kastas fram och tillbaka i den kraftiga vinden. Prydligt uppdukat på bordet står drycker, kaffetermos och kakor. Det är Ekerö-ungdomarna Lucy Edwards Engström, Felicia Slagbrand, Alva Waern och Rita Jacobsson som startat sommarkiosken, med hjälp av Ekerö kommuns satsning att främja unga entreprenörer tillsammans med Rookie Startups.

–Rookie kom till Tappströmskolan där vi alla går och berättade att vi kunde ansöka dit och få hjälp att starta eget företag under sommaren. Vi alla blev intresserade och sökte ihop, säger Lucy Edwards Engström.

De andra nickar instämmande och Rita Jacobsson tillägger:

-– Vi lockades framförallt av att det verkade väldigt självständigt och att man får vara kreativ och komma på egna idéer. Det kändes som ett kul sätt att sommarjobba.

Rookie Startups, sommarjobbare på Lundhagensstrand. Lucy Edwards Engström, Felicia Slagbrand, Alva Värn, Rita Jacobsson. Handledare Moa Ahlstrand. Kunder Stefan och Annika. Foto: Eira Desax

Lager hos morfar

De berättar glatt vidare att deras första idé var att sälja kaffe i morgonrusningen, men att en kiosk på stranden kändes som ett roligare alternativ. Tjejerna har nu haft kiosken öppen i två veckor, trots en halvbra start med sviktande väder ser de positivt på kioskens framtid. Lagret har de placerat hos Lucys morfar, vars villa ligger i närheten av badet.

– Många kunder säger att dom är väldigt glada att vi är här. Det är roligt att ha något att göra på sommaren samtidigt som man tjänar pengar och har kul med sina vänner, säger Lucy Edwards Engström.

Moa Ahlstrand från Rookie Startups är handledare åt de 40 ungdomar på Ekerö som fått sommarjobb, däribland tjejerna med strandkiosken.

– Det är en väldigt blandad kompott av företag, alltifrån att göra egna väskor till att sälja trädgårdstjänster eller göra egen lemonad. Vi vill inspirera ungdomarna och lära dem hur man har ett eget företag, och hur roligt det kan vara, säger hon.

Moa Ahlstrand från Rookie Startup handleder Ekeröungdomarna i sitt affärsmannaskap och hoppas kunna inspirera dem att fortsätta med sitt nyfunna entreprenörsskap. Foto: Eira Desax

Över 100 sökande

Ekerö kommun har samarbetat med Rookie Startups i fyra år, vilket enligt Hanna Hellsing, samordnare för sommarjobb på Ekerö kommun, varit mycket populärt bland ungdomarna.

– Förra året och i år var det ett jättetryck på platserna med över 100 sökande. Det känns kul att många är intresserade och peppade, säger hon.

På grund av det höga trycket valde kommunen att utöka platserna från 20 till 40 i år för att ge fler chansen att utveckla sin entreprenörsanda.

– Det finns många företagare på Ekerö, så vi tror att det är en väldigt bra start för ungdomarna här att få en chans och inblick i hur det är att ha eget företag. Kanske kan det inspirera dem att fortsätta sitt entreprenörskap i vuxen ålder, säger Hanna Hellsing.

Ekeröbon Annika och västkustbon Stefan shoppar kakor och festis på strandkiosken. Foto: Eira Desax

Färre sommarjobb i år

Ekerö kommun erbjöd i år 55 sommarjobbsplatser utöver de 40 platser som fanns att söka på Rookie Startups. Det är en minskning från tidigare år då kommunen erbjöd dubbelt så många platser. Nedskärningen beror på att kommunen har fått en sänkt budget vad gäller sommarjobb.

I år sökte 370 ungdomar sommarjobb via Ekerö kommun. De sommarjobb som finns att tillgå är inom förskola, utomhusarbete och fritidsklubbar. Det är ungdomar födda 2004-2006 som kan söka sommarjobben och lönen ligger mellan 80-98 kronor i timmen.

Visa merVisa mindre