Klockan elva kommer beskedet: Migrationsverket släpper inte in fler i dag.

– I tre dagar har jag väntat, säger Faisal Yakub.

Inte heller nu kom han in. Han rycker på axlarna.

– Det är mycket folk. Fyra, fem dagar är inget problem, jag förstår att människorna som jobbar där inne har mycket att göra.

Fram till för några dagar sedan bodde Faisal i Kiev. Nu har han, liksom hälften av huvudstadens invånare, gett sig av.

Bjuder på varm korv i kylan

I Sverige fortsätter Migrationsverkets region Nord, där Sundbyberg ingår, att vara den som flest ukrainska flyktingar söker sig till. Här finns också Aleksandra Jasinski. Hon delar ut korv med bröd till dem som står och köar medan termometern visar tre plusgrader.

– Jag kände att vi måste hjälpa till, vi är ju grannar, säger Aleksandra som bor i Jordbro men ursprungligen är från Polen.

På Facebook har gruppen Polacker i Sverige hjälper Ukraina samlat tusentals människor som vill hjälpa flyktingarna med förnödenheter, för det mesta bekostade ur egen ficka. Här i Sundbyberg har de två "stationer", berättar Aleksandra.

– I måndags var vi det enda bordet. Sedan kom kyrkan och därefter började det komma fler och fler.

Många engagerar sig

Förutom Svenska kyrkan i Sundbyberg märks bland annat representanter från Rädda barnen liksom privata initiativ. En rad olika ting kan skänka glädje i denna svåra stund; från ett av borden plockar en liten pojke på sig ett blått gosedjur.

– Min syster köpte 400 rosor. Det var fint‚ män och barn kom fram och ville ha för att sedan ge dem vidare till sina mödrar och fruar, säger Aleksandra Jasinski.

Några meter längre bort från entrén står representanter från det frikyrkliga Adventistsamfundet. Till vardags håller de till innanför tullarna, men i dag har de kommit hit för att dela ut linsgryta till flyktingarna. Det ska de göra i morgon också, säger pastorn David Nunez.

– Det är vinter och kallt så de behöver varm mat, inte bara bröd.

Flydde till vän i Sverige

Faisal Yakub står bredvid och håller på att avsluta sin portion. Han uppskattar att människor kommer hit för att hjälpa till, särskilt med tanke på hur många barn som är här.

– Det är väldigt bra människor, säger Faisal.

Han flydde ensam från Ukraina, men har en vän som bor i Sverige. I Norge finns hans barn och exfru.

https://www.mitti.se/nyheter/har-koar-flest-flyktingar-fran-ukraina-for-asyl/repvcc!or5E4h3emyVMa2eqPByk@Q/

Faisal plockar fram telefonen och visar bilder. Först en på ett höghus i Kiev som bombades, alldeles i närheten av hans egen bostad.

Sedan följer en bild på Faisals son.

– Jag vill inte ringa honom än, jag vill vänta tills jag känner mig mer normal.