I foajén står en julgran och i den stora matsalen finns julstjärnor på borden och en adventsstake med röda ljus. Från köket sprider sig doften av en vegetarisk gryta. Det är lunchdags i Västberga gård, där den ideella föreningen Ny Gemenskap verkar.

– Jag kommer ofta hit och är glad när jag är här. Maten här är väldigt god och jag kan vila också, säger Mahmoud, en man i 40-årsåldern som bott i Sverige i många år och nu hamnat i hemlöshet.

Mahmoud är en av 20–30 personer som slår sig ner för att äta en 15-kronorslunch den här kalla vinterdagen i december. Många är svenskar som är ensamma och har det tufft ekonomiskt och en del är också hemlösa. Andra är hemlösa EU-medborgare eller hemlösa personer från länder utanför EU.

Mahmoud kommer ofta till Västberga gård för att äta lunch. Han uppskattar den vegetariska grytan här. I bakgrunden syns Jhoana de Las Salas som arbetar på gården.

Mahmoud kommer ofta till Västberga gård för att äta lunch. Han uppskattar den vegetariska grytan här. I bakgrunden syns Jhoana de Las Salas som arbetar på gården.

Angie Gray

– I dag blir det vegetarisk gryta, berättar Nils Gunnars, köksansvarig vid Västberga gård. Matvarorna kommer från Matmissionen.

– I dag blir det vegetarisk gryta, berättar Nils Gunnars, köksansvarig vid Västberga gård. Matvarorna kommer från Matmissionen.

Angie Gray

Dusch och tvätt

Gemensamt för dem är att de lever i samhällets utkant – och att den gula 1600-talsgården i Västberga betyder mycket för dem. Man kan komma hit redan på morgonen för att duscha, tvätta kläder och äta frukost, ibland efter en lång natt utomhus.

– Jag har varit hemlös i tio år. Man blir väldigt trött av det. Här kan jag vila mig, säger en 52-årig man från Albanien som bland annat jobbat som målare i Sverige.

Den här natten har han sovit i ett av de tre härbärgen som finns för EU-medborgare i Stockholm, drivna av Frälsningsarmén, Stockholms stadsmission och Convictus, i samarbete med Stockholms stad.

En 52-årig, hemlös man från Albanien värmer sig med en kopp kaffe. Han har fått sin vinterjacka från Ny gemenskap och kommer ofta hit.

En 52-årig, hemlös man från Albanien värmer sig med en kopp kaffe. Han har fått sin vinterjacka från Ny gemenskap och kommer ofta hit.

Angie Gray

För en bädd hos de två förstnämnda krävs biljett, som Ny gemenskap delar ut i Korskyrkan i city. Men man får sova i härbärgena högst fem nätter i rad. Sedan blir det karantän i två nätter, för att andra ska få chansen.

– Då sover jag på på Centralen. Det är svårt att sova där och alla måste ut mellan klockan 24 och 3, när det stänger. Då går jag runt i stan. På sommaren är det ok, på vintern är det kallt, säger 52-åringen, som vill vara anonym.

Kyrkorna öppnar

Intill honom ligger hans kompis, 40-årige Svetlin från Bulgarien, i en vilstol. De två har lärt känna varandra på härbärgena och är varandras stöd i en tuff tillvaro. Svetlin, som legat och slumrat en god stund, berättar att han får pengar genom att samla pantflaskor.

De kom till Sverige för att få en bättre tillvaro men har av olika skäl fallit igenom. Nu, när snön och vinterkylan kommit, är livet extra tufft. Blir det riktig vargavinter finns satsningen Vinternatt för utsatta EU-medborgare och för personer från icke EU-länder med rätt att vistas här, berättar Marie Henningsson, föreståndare för Västberga gård.

– Om prognosen visar att det ska bli sju minusgrader eller kallare erbjuder ett antal kyrkor, som Ny Gemenskap samarbetar med, sovplatser åt dem. Det betyder mycket för dem, säger hon.

– Vi tar gärna emot fler herrkläder. De flesta som kommer hit är män, säger föreståndaren Marie Henningsson,  i rummet med donerade kläder.

– Vi tar gärna emot fler herrkläder. De flesta som kommer hit är män, säger föreståndaren Marie Henningsson, i rummet med donerade kläder.

Angie Gray

Skänkta kläder

Västberga gård har "bara" öppet dagtid, men det finns ett litet vilorum där flera personer ligger och sover. Strax intill finns ett rum fullt av kläder, skänkta av privatpersoner, församlingar och företag. Här finns allt från strumpor, tröjor och skjortor till skor och varma vinterjackor.

– Vi får in fler kvinnokläder än kläder för män, men det är flest män som kommer hit så vi behöver mer av det, säger Marie Henningsson.

Rolf är stammis på Västberga gård sedan många år. Han har haft ett tufft liv men är inte hemlös.

Rolf är stammis på Västberga gård sedan många år. Han har haft ett tufft liv men är inte hemlös.

Angie Gray

Det kommunala fastighetsbolaget Micasa äger Västberga gård, där Ny Gemenskap har sin bas. Gården, med  anor från 1600-talet, sticker ut i industriområdet.

Det kommunala fastighetsbolaget Micasa äger Västberga gård, där Ny Gemenskap har sin bas. Gården, med anor från 1600-talet, sticker ut i industriområdet.

Angie Gray

Läkare kommer hit

Marie Henningsson har en bakgrund som diakon och har arbetat vid Västberga gård i 1,5 år. Hon blev först chockad över hur många de hemlösa var. Visst kände hon till hemlösheten innan, men att möta den varje dag var något nytt.

– Det man märker efter ett tag är att människor ofta har många olika problem, inte bara ett. En del har psykiska problem, säger hon.

Svetlana Krun och Elfia Salejeva syr kläder och annat uppe i syrummet. De är med i Ny Gemenskaps sygrupp.

Svetlana Krun och Elfia Salejeva syr kläder och annat uppe i syrummet. De är med i Ny Gemenskaps sygrupp.

Angie Gray

Vid Västberga gård finns chans till gemenskap, både runt matbordet och vid de aktiviteter som erbjuds både hemlösa och andra. Här finns en sygrupp och en konstgrupp, och det ges konserter. Dessutom kommer volontära läkare, fotvårdare och optiker regelbundet hit.

– Många av våra besökare har kommit till oss i över tio år. Det här är deras vardagsrum och hem, säger Marie Henningsson.

Stadens uppsökare letar upp hemlösa

Kojor i skogen och minibussar på parkeringar är hem för många EU-medborgare. EU-uppsökarna letar upp dem för att ge alternativ.

Hemlösheten i Stockholms stad har ökat. Det visar stadens senaste mätning, gjord hösten 2022. Då fanns drygt 2 500 hemlösa personer i staden, en ökning med runt 150 personer jämfört med 2020. 200 av dem beräknas sova utomhus.

De som är skrivna i Stockholms stad kan få hjälp av staden, med allt från akuta boendeplatser till mer långsiktiga lösningar.

Det gäller inte EU-medborgarna som inte heller ingår i statistiken. Det är svårt att veta hur många de är men socialförvaltningen uppskattar att ungefär 500 personer ibland sover på de härbärgen som finns för dem.

Bor i kojor i skogen

För att nå den här gruppen har staden ett EU-team med fyra EU-uppsökare. Socialsekreteraren Andreea Coman är en av dem.

– Vi söker upp EU-medborgare i utsatta situationer. De kan sova i kojor i skogen, i minibussar på parkeringar eller inne i city, utomhus. Vi ser till att de får kontakt med organisationer och föreningar som hjälper dem, berättar hon.

De flesta är romer från Rumänien, men det finns också polacker, tyskar, letter, litauer och spanjorer, till exempel. I målgruppen ingår dessutom personer som kommer från icke EU-länder, men som har EU-uppehållstillstånd.

Pratar flera språk

EU-uppsökarna berättar både om de dagverksamheter som finns och om de tre natthärbärgen som tar emot EU-medborgare. De får också information om de kyrkor som öppnar sina dörrar nattetid, när det är kallare än sju minusgrader.

Språket är inget problem.

– Vi har språklig kompetens i gruppen för att kunna kommunicera och hjälpa. Vi pratar bland annat rumänska, polska, engelska och en del andra språk, säger Andreea Coman.

Vi har språklig kompetens i gruppen

Härbärgen för EU-medborgare

Det finns tre härbärgen i Stockholm stad, för EU-medborgare och personer från icke EU-länder, med EU-upphållstillstånd.

Frälsningarmén har ett boende med cirka 50 platser i Bromma.

Stockholms Stadsmission har ett boende med cirka 50 platser i Slakthusområdet.

Convictus har ett boende för kvinnor i Årsta, med cirka 20 platser.

Biljetter till Frälsningarméns och Stadsmissionens boenden hämtas i Korskyrkan på Östermalm. För att få sova hos Convictus ringer man.

Källa: Stockholms stad

Angie Gray

Stadens EU-uppsökare letar upp hemlösa

Härbärgena blir extra viktiga när vinterkylan slår till