De kallas för FoT – försöks- och träningslägenheter för människor med behov av stöd att klara ett eget boende.

Lägenheterna förmedlas av Bostadsförmedlingen på uppdrag av Stockholms stad. Många av dem ligger i Farstaområdet. Orimligt många, enligt Farsta stadsdelsförvaltning.

I en genomgång av viktiga budgetprioriteringar för staden kommande tre år, tar förvaltningen upp träningslägenheterna som en av tre punkter. ”Större geografisk spridning inom staden”, lyder önskemålet.

– Det är en större andel som kommer till Farsta, det måste vi titta på, säger Gunilla Ekstrand, stadsdelsdirektör i Farsta.

En majoritet av de personer som får en träningslägenhet i Farstaområdet kommer från andra stadsdelar, uppger Farsta stadsdelsförvaltning.

Särskilt många hamnar i Hökarängen.

– Det är relaterat till att det finns många hyreslägenheter där, många små lägenheter med låga hyror vilket är det man vill ha till den här målgruppen, säger Gunilla Ekstrand.

Vill minska segregation

Så varför är det ett problem? Enligt Gunilla Ekstrand är det inte en ekonomisk fråga. Kostnader tas av den stadsdel där den aktuella personen är skriven sedan tidigare.

Det handlar snarare om att undvika en stor koncentration av människor med missbruksproblem på samma ställe, menar stadsdelsdirektören.

– Vi vill inte ha en bostadssegregation på det sättet. Om man kommer till ett område där många har samma problematik finns en risk att det inte blir bra. När man är lite skör är det viktigt att träffa andra människor, då är det lättare att få en nystart, säger hon.

Det kan låta cyniskt att ni inte vill få hit dem från andra stadsdelar. Är ni inte stolta över att Farsta kan erbjuda bostäder till svaga i samhället?

– Det är inte så vi uttrycker oss. Det är oerhört viktigt att den här målgruppen får bostad. Men vi behöver sprida ut det i staden, för att underlätta för den enskilde att hålla sig drogfri.

Styrs av var allmännyttan finns

Enligt socialförvaltningen i Stockholms stad går det inte att ha träningslägenheter var som helst – det styrs av var de kommunala bostadsbolagen har många lägenheter. I Hökarängen är Stockholmshem dominerande hyresvärd.

”De lägenheter som används för detta ändamål förekommer till övervägande del inom de allmännyttiga bostadsbolagens bestånd. Det innebär att dessa lägenheter framför allt finns i de områden där bostadsbolagen har stora bestånd”, skriver socialdirektör Veronica Wolgast Carstorp till Mitt i.