2023 ska nya Logicenters anläggning­ i Bålsta vara i drift.

Som många redan känner till kommer den gigantiska­ fastigheten bli en av Europas största logistikfastigheter och där ska Dagab, som är dagligvaruhandelsbolaget Axfoods inköps- och logistikbolag, vara hyresgäst.

Nordens största

Nu har Logicenters skrivit­ ett avtal med Dagab/Axfood och leverantören Solkompaniet om att bygga Nordens största takbaserade solcellspark i Bålsta.

Takytan på fastigheten är på totalt 104 000 kvadrat­meter varav solcellsfälten upptar cirka 80 000 kvadrat­meter och blir Nordens största­ takbaserade solcells­park samt en av de största i hela Europa.

I pressmeddelandet kan man läsa:

”Den takbaserade solcells­parken kommer att omfatta 16 553 bifacial-paneler som har dubbelsidigt aktiva solceller och är av hög kvalitet vilket säkerställer en extra lång hållbarhet.

Anläggningen förväntas ge en årlig produktion på cirka 7 880 MWh, vilket motsvarar 1 000 varv runt jorden för en elbil.”

– Det är hela taket så det är maxyta och kapacitet och det är för att säkra tillgången till ström i framtiden, säger Logicenters CEO, Matthias Kettelhoit till Mitt i Bålsta.

– Dels gör vi det här för att det är grön el, men också för att säkra upp framtida behov. Det här är en kyl och frys-­anläggning så den kräver en del och den är väldigt stor.

Vill ha fler solcellstak

Logicenter håller på med en mängd projekt runtom i landet och tanken är att få till liknande lösningar på alla, berättar Matthias Kettelhoit

– Vi har 90 fastig­heter. Det är två miljoner kvadratmeter tak. Vi tror på den gröna omställningen.

Är automatiserad

Många som producerar egen el, även privatpersoner, skapar­ ibland ett överskott som kan säljas vidare.

Här lär dock byggnaden behöva all el till den egna produktionen. Förutom att det är en anläggning­ som består av kyl och frys, så är den även automatiserad.

– Det behövs mycket el och sedan har Axood en agenda där man vill ladda sina­ bilar­. Det är en utmaning­ när vi ska elektrifiera tung lastbilstransport, slår Matthias­ Kettelhoit­ fast.