Här byggs det ett nordiskt solcellsrekord
på Taket. Här ska Nordens största takbaserade solcellspark byggas och se till att säkra elproduktionen för Dagabs jättelager.
Foto: Foto: press
20220507081500
20220507081500
Tusen varv runt jorden i en elbil.
Nej, det är inte titeln på en bok av Jules Verne.
Det här handlar Nordens största takbaserade solcellspark, i Håbo.
2023 ska nya Logicenters anläggning i Bålsta vara i drift.
Som många redan känner till kommer den gigantiska fastigheten bli en av Europas största logistikfastigheter och där ska Dagab, som är dagligvaruhandelsbolaget Axfoods inköps- och logistikbolag, vara hyresgäst.
Nordens största
Nu har Logicenters skrivit ett avtal med Dagab/Axfood och leverantören Solkompaniet om att bygga Nordens största takbaserade solcellspark i Bålsta.
Takytan på fastigheten är på totalt 104 000 kvadratmeter varav solcellsfälten upptar cirka 80 000 kvadratmeter och blir Nordens största takbaserade solcellspark samt en av de största i hela Europa.
I pressmeddelandet kan man läsa:
”Den takbaserade solcellsparken kommer att omfatta 16 553 bifacial-paneler som har dubbelsidigt aktiva solceller och är av hög kvalitet vilket säkerställer en extra lång hållbarhet.
Anläggningen förväntas ge en årlig produktion på cirka 7 880 MWh, vilket motsvarar 1 000 varv runt jorden för en elbil.”
– Det är hela taket så det är maxyta och kapacitet och det är för att säkra tillgången till ström i framtiden, säger Logicenters CEO, Matthias Kettelhoit till Mitt i Bålsta.
– Dels gör vi det här för att det är grön el, men också för att säkra upp framtida behov. Det här är en kyl och frys-anläggning så den kräver en del och den är väldigt stor.
Vill ha fler solcellstak
Logicenter håller på med en mängd projekt runtom i landet och tanken är att få till liknande lösningar på alla, berättar Matthias Kettelhoit
– Vi har 90 fastigheter. Det är två miljoner kvadratmeter tak. Vi tror på den gröna omställningen.
Är automatiserad
Många som producerar egen el, även privatpersoner, skapar ibland ett överskott som kan säljas vidare.
Här lär dock byggnaden behöva all el till den egna produktionen. Förutom att det är en anläggning som består av kyl och frys, så är den även automatiserad.
– Det behövs mycket el och sedan har Axood en agenda där man vill ladda sina bilar. Det är en utmaning när vi ska elektrifiera tung lastbilstransport, slår Matthias Kettelhoit fast.
Daniel Sjöberg
daniel.sjoberg@mitti.se
Så fungerar solceller
Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar ljus till elektrisk ström.
Elkraftförsörjning från solceller har flera användningsområden. Solceller används för energisystem i mindre skala, exempelvis för enskilda hushåll, men också för storskaliga installationer. De kan exempelvis även nyttjas för att ladda mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer.
En solcell eller en fotovoltaisk cell är en anordning bestående av halvledare (ofta kisel) som fungerar som dioder. När dessa dioder belyses uppstår en elektrisk ström i diodens backriktning. Varje enskild cell ger upphov till en ganska låg spänning, därför seriekopplas solcellerna i solpaneler.
Man kan också parallellkoppla solcellerna om man vill öka strömstyrkan.
Källa: Wikipedia
Den kräver en del och den är väldigt stor.
på Taket. Här ska Nordens största takbaserade solcellspark byggas och se till att säkra elproduktionen för Dagabs jättelager.
Foto: Foto: press
Början. Så här såg det ut innan byggnaden började komma på plats.
Foto: Press
Stort. Byggnaden är 110 000 kvadratmeter.
Foto: Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder
CEO. Logicenters CEO, Matthias Kettelhoit
Foto: Privat