Längs med Hägerstensvägen 157–165 har man alltid kunna parkera utan problem. Men inte längre. Där delas nu böter ut flitig och var och varannan bil blir lappad, menar boende i BRF Korsriddaren i Aspudden.

– Det är fullständigt obegripligt. Jag har bott här i 25 år och det har aldrig varit något problem att stå på den här sträckan tidigare, säger Merete Ellegaard, som bor i området.

Det finns en utfart på sträckan som är markerad med en fasad trottoarkant, men annars finns det varken skyltning eller markering att det skulle vara förbjudet att parkera.

– Folk upplever det som att det är vilda västern och att parkeringsvakterna kan hitta på egna regler hur som helst.

Merete Ellegaard har aldrig under sina 25 år i området sett så många lappade bilar.

Merete Ellegaard har aldrig under sina 25 år i området sett så många lappade bilar.

Privat

Ingen sportslig chans

Trafikkontorets förklaring är att många platser på sträckan är in- och utfarter, till exempel till sopkärl. Och faktum är att det i lagen inte finns några krav på att in- och utfarter markeras.

Flera i föreningen frågar sig trots det hur man ska veta var man får parkera när det verkar ha ändrats över en natt.

– Ingen har en sportslig chans, säger Merete Ellegaard.

Själv har hon emellertid sluppit böter eftersom hon har en plats i Stockholms stad garage.

– Men jag vet hur otroligt svårt det är att få parkeringsplats i området. Jag stod i kö i ett och ett halvt år.

Eftersom man ska kunna komma åt sopkärlen får man inte stå parkerad här.

Eftersom man ska kunna komma åt sopkärlen får man inte stå parkerad här.

Privat

Susanne Holm, enhetschef på trafikkontoret, vet inte varför bilar har börjat lappas just nu. Europark, bolaget som ansvarar för området, har inte gjort några extra övervakningar.

– Det kan bero på att man fått in klagomål på andra ställen. Får man sådana tar man oftast hela gatan. Man kan inte bara punktmarkera vissa fordon utan behöver titta igenom hela platsen, säger Susanne Holm.

Fastighetsägarnas ansvar

Att det är olagligt att parkera framför in- och utfarter råder det ingen tvekan om. Eftersom det är ett generellt förbud behöver det inte heller skyltas.

När Europark och trafikkontoret har gått igenom in- och utfarterna i fråga är de överens om parkeringsförbudet. Om man vill förtydliga in- och utfarter genom att sätta upp skyltar är det fastighetsägarnas ansvar, säger Susanne Holm.