Viktigt uppdrag. Amelia Unge är back och forward i KB:s damlag, men också event­ansvarig i klubben som fyller 110. Foto: Olle Anrell

Här är ytterligare en pigg 110-åring i stadsdelen!

Det var några kritiska år –men när klubben fyller 110 år är den piggare än någonsin. Karlbergs BK har vuxit så det knakar – nu firar födelsedagsbarnet med en rejäl fest.

  • Publicerad 15:26, 20 maj 2022

Eftersom alla killarna bodde i samma hus var namnvalet enkelt

För några veckor sedan berättade vi om Sveriges äldsta person – Gunborg Hancock från Lilla Essingen – som fyllde 110 år. Men Gunborg är faktiskt inte ensam om att basta 110 på Kungsholmen i år. Karlbergs BK gör detsamma.

– Vi fyllde år 15 maj, men den 4 juni har vi en Super-lördag på Stadshagen då både dam- och herrlaget har hemmamatch samma dag, säger Amelia Unge.

Hon är back och forward i KB:s damlag, men också eventansvarig i klubben.

– Båda lagen möter dessutom Enskede IK, det är lite extra kul.

Under dagen kommer även ungdomslagen att vara på plats. Det blir olika fotbollsaktiviteter som speed­shooting, prickskytte och en bubble balls- turnering för vuxna och barn. Och så blir det grillning vid klubbstugan.

Helgen före blir det banderoll- och plakatworkshop vid klubbstugan i Stadshagen, för att skapa sådant som man kan sätta upp på matcherna.

KB har också frågat om Enskede vill skapa bande­roller och komma med många fans till Stadshagen den 4 juni.

– Så att vi fyller läktaren och det blir maxat med drag. Det är inte varje dag man fyller 110 år, säger Amelia Unge.

Smågrabbar i Vasastan

Hur bildades KB då?

Spelsug. KB:s bandylag på 70-laget. Foto: Bild från KB:s arkiv

Jo, det började en majdag 1912 då ett gäng smågrabbar i tioårsåldern höll ett viktigt möte på Karlbergsvägen 74 i Vasastan. 

Grabbarna skulle starta en ny fotbollsklubb, berättar Kjell Sjöbeck som är ordför­ande i sammanslutningen Gamla Karlbergare.

– Eftersom alla killarna bodde i samma hus var namnvalet enkelt – Bollklubben 74:an var bildad, säger han.

Ganska snart började fler killar strömma till och föreningen bytte namn till Widar.

Började som knattar

Det visade sig snart att namnet var upptaget och det fick bli namnbyte igen. Föreningens nya namn blev Karlbergs Bollklubb (KB) vilket registrerades 1919.

KB har sitt upptagningsområde på Kungsholmen och i Vasastan. Men Kungsholmen har alltid varit den stadsdel där flest medlemmar kommer från, berättar Kjell Sjöbeck.

– Av våra medlemmar som föddes på 1940-talet och började i klubben som knattar har majoriteten kommit från Kungsholmen väster om Agnegatan.

På 70-talet var KB Kungsholmens största klubb. Men följande årtionden blev barnen i stads­delen allt färre och då minskade också antalet spelare.

2009 hade KB faktiskt bara drygt 200 spelare, men i takt med att Hornsbergs strand utvecklades och fler barn flyttade till Kungsholmen igen har klubben snabbt kunnat växa en gång till. 

I år är man cirka 1 500 killar och tjejer som spelar fotboll eller innebandy. 

Under de senaste 15 åren har KB därmed växt från att vara en liten kvartersklubb, osäker på att överleva, till att bli en av de större fotbollsföreningarna i Stockholm.

– Inte ett så litet livsverk av smågrabbarna som 1912 bildade klubben på Karlbergsvägen, säger Kjell Sjöbeck.

”Tjalle” Mild och Bernt Westerlund

Under åren har KB haft fyra spelare i fotbollslandslaget – Valle Larsson, Bernt Westerlund, Arne Larsson och Hans ”Tjalle” Mild.

Det är dock i ishockey – som inte längre spelas i föreningen – som de allra största framgångarna har funnits.

Största meriten där är en semifinal i SM och KB ligger på 27:e plats i ishockeyns maratontabell. KB bedrev också under många år bandy. 

Under senare år är herr­arna i seniorfotboll etablerade i division 2 med flera kval till division 1.

Damseniorerna startades om 2017 och har på fem säsonger klättrat från division 5 till division 1.


Källa: Kjell Sjöbeck från sammanslutningen Gamla Karlbergare

Visa merVisa mindre

Gänget. KB:s fotbollsherrar under 70-talet. Foto: Bild från KB:s arkiv