Ursvik Entré i Rissne blir Sidas nya hem. Foto: Mikael Andersson

Här är Sidas nya hem: "Övervägande positiva reaktioner"

När Sida tänkte flytta till Botkyrka fanns en oro för personalflykt. När flyttplanerna nu går till Rissne tror biståndsmyndigheten att de flesta följer med.

  • Publicerad 08:40, 10 nov 2020

Flyttplanerna för Sida var länge riktade mot Botkyrka, men det blir alltså i stället en flytt till Rissne och Ursviks entré 2022.

När Botkyrka var aktuellt fanns det enligt tidningen Omvärlden en oro att många anställda skulle sluta, främst på grund av längre restider.

Nu har Sida tittat på hur lång restiden blir till Sundbyberg och myndigheten hoppas och tror att de flesta anställda kommer med till Rissne.

– Vi kan så klart inte svara för varje individ, men vi har Inte fått några indikationer på att folk inte skulle vilja följa med, säger Rebecka Orrenius Alffram, Sidas projektledare för flytten.

Sida har tittat på var de anställda bor, hur lång tid de i dag har till jobbet på Östermalm och hur lång tid de skulle få till Rissne.

I snitt kommer det att ta 24 minuter mer om dagen i kollektivtrafiken efter flytten. 544 anställda får längre restid och 102 får kortare.

Enligt Rebecka Orrenius Alffram har de flesta reagerat positivt på att flytten går till Rissne.

– Det är övervägande positiva reaktioner även en om del har frågat om längre resväg, säger hon.

Luis Larrea är ordförande för den lokala Sacoklubben på Sida med cirka 350 fackmedlemmar. Hon tror att de flesta är lättade över att mer konkret få veta vad som ska hända.

– Med Botkyrka var det mycket ovisshet och jag tror det var det som gjorde att medarbetare kände stress och osäkerhet. Sedan är flytten bra för vissa, medan en del kanske får lite sämre restid.

Facket har inte gjort några närmare analys av flytten, men vill gärna se att arbetsgivaren tittar mer på hur Sidas uppdrag ska se ut de närmaste åren för att kunna veta om några delar av organisationen skulle vara mer sårbara om många anställda ändå skulle sluta i samband med flytten.

– Det är viktigt att det görs en ordentligt analys, säger Luis Larrea.

Så mycket längre tid tar det

I genomsnitt kommer en enkel resa i kollktivtrafiken ta 12 minuter längre för personalen efter flytten.

Med cykel är skillnaden i genomsnitt 15 minuter.

För körtid med bil skiljer det en minut.

544 personer har kortare restid med kollektivtrafik till Valhallavägen, för 102 personer blir restiden däremot kortare från hemmet till Rissne.

Fem anställda har i dag över 1,5 timmes resväg enkel väg med kollektivtrafik till Valhallavägen. Denna siffra skulle öka till 33 personer efter flytt till Rissne.

164 personer får över en timmes enkel resa med kollektivtrafik till Rissne, jämfört med 81 för Valhallavägen.

Källa: Sida

Visa merVisa mindre