Redan i januari kunde Göteborg Direkt berätta att Gårdsten stryks från polisens lista över särskilt utsatta områden i landet.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/gardsten-inte-langre-ett-sarskilt-utsatt-omrade/repsak!uI5S5HoTN@I4PcTyntNYA/

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/gardsten-visar-att-det-gar-att-vanda-utvecklingen/repsdd!Yl9tf9JADXuA@eeEBTrYEQ/

Polisen framhöll särskilt Gårdstensbostäders långsiktiga trygghetsarbete i stadsdelen som en bidragande orsak till att brottsligheten på två år gått ner drygt 20 procent.

Under måndagen presenterade polisen sin nya lista med en lägesbild över utsatta områden i landet. Där framkommer att Gårdsten är det enda området i landet som går från särskilt utsatt till utsatt.

– Det betraktas nu som ett utsatt område, på gränsen till särskilt utsatt, ett så kallat riskområde. Vi ser en positiv utveckling efter hög polisnärvaro och god samverkan. Den kriminella inverkan i området är mindre nu, säger Linda H Staaf på polisens nationella operativa avdelning (Noa), på polisens presskonferens i Stockholm

Hisingsbacka och Rannebergen betraktas fortfarande som utsatta och Biskopsgården, Bergsjön, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered betraktas fortfarande som särskilt utsatta.

Även om Gårdsten är det enda området i landet som stryks från polisens lista över särskilt utsatta områden ser de en generell positiv trend i landet.

– Vi ser positiva tendenser. Relationen mellan medborgare och polisen har stärkts. Vi ser färre angrepp mot polis och annan blåljuspersonal och större benägenheter bland medborgare att samtala och hjälpa polisen vid exempelvis brottsutredningar, säger Mats Löfving, chef på Noa.