Tyresö ingår i Nacka lokalpolisområde tillsammans med Nacka kommun och Värmdö kommun. Områdets medborgarlöften för 2021 är satta, med fyra fokus för året.

– Medborgarlöftena utgår från lägesbilden – på kort och lång sikt – och problembilden i våra kommuner, säger Ola Åkesson, kommunpolis i Tyresö.

Nytt för i år är att inbrott stryks från listan medan narkotika lyfts upp i en egen punkt. Polisen vill minska användandet liksom tillgången.

– Vi jobbar med att upptäcka och rapportera dem som brukar och också dem som säljer. Det är ett brett brottsförebyggande arbete eftersom narkotikabrott ofta hör samman med annan brottslighet. Risken är stor att man i de miljöerna också får våldsbrott genom kriminella uppgörelser.

Ett annat fokus rör ungdomar, där polisen ska jobba uppsökande för att upptäcka kriminella handlingar, liksom missbruk, tidigt.

Strävar efter mer närvaro

Polisens mål är också att Tyresöborna ska känna sig tryggare och säkrare. De ska därför sträva efter att oftare besöka platser som är brottsutsatta eller upplevs otrygga av Tyresöborna.

– Det kan till exempel handla om platser där det är vanligt med narkotikahantering, där det har varit personrån tidigare eller vid knutpunkter som Tyresö centrum och Alléplan.

Det fjärde löftet rör trafiken, där man vill sänka antalet som skadas och dödas.

– Det handlar mycket om att övervaka hastigheten vid förskolor och skolor där den ofta är sänkt till 30 km/h, säger Ola Åkesson.