Sofie Nilsson rastar sina hundar, schäfern Lanna och golden retrievern Tios i Elektraparken. Foto: Märta Lefvert

Här är platserna som rustas för miljoner

Droghandel och missbruk får lättare fäste där det är mörkt och ödsligt. Nu får stadsdelsförvaltningen 2,4 miljoner kronor för att öka tryggheten i Elektraparken, Sannadalsparken och en lekplats i Västertorp. 3,5 miljoner satsas dessutom på Mälarhöjdens IP.

  • Publicerad 06:40, 12 feb 2021

Vi vill befolka parken under fler tider på dygnet och lysa upp den mer.

Snön yr när schäfern Lanna och golden retrivern Tios njuter av vintervädret i Elektraparken i Västberga. Det här är välbekanta hoods för dem. Matte Sofie Nilsson jobbar på ett hunddagis i närheten och är här då och då, både med sina egna och andras hundar.

– Det är härligt och mysigt att gå hit. Och det är en välanvänd park. Folk är här på lunchen och skolbarn leker här, bland annat, säger hon.

Schäfern Lanna nafsar efter matte Sofie Nilssons vante. Golden retrievern Tios tar det lugnare. Foto: Märta Lefvert

Enda gröna lungan

Att parken är populär är inte så konstigt. Det är den enda gröna lungan som finns i Västberga, där 6 000 människor bor och nära 14 000 arbetar. Därför är den också hårt sliten och Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning vill rusta upp den rejält.

För att kunna göra det har man sökt medel ur stadens trygghetsfond – och fått 1,1 miljoner kronor. De pengarna ska gå till att anlägga ett utegym och en ny lekpark samt till att ordna ny belysning vid både lekplatsen och utegymmet.

Den slitna lekparken i Elektraparken. Foto: Märta Lefvert

Många vill ha utegym

Ett utegym låter toppen, tycker en äldre man på promenad i parken med sin fru.

– Det skulle jag verkligen använda! Jag går 1,5 mil flera dagar i veckan men vill gärna ha ett utomhusgym att träna på också, säger han.

Det är han inte ensam om, berättar parkingenjören Kristina Wendelius.

– Vi har fått in många önskemål om ett utegym och har hittat en plats i den norra delen som passar bra, säger hon.

Våldsbrotten ökade

I sin ansökan till trygghetsfonden skrev stadsdelsförvaltningen att våldsbrotten ökat i Västberga under 2020, att utsattheten för rån och misshandel ligger över snittet i staden och att stora delar av området är ödsligt under kvällar.

– Vi vill befolka parken under fler tider på dygnet och lysa upp den mer. När fler människor är i rörelse upplevs ett område som tryggare, säger Kristina Wendelius.

Missbruk vid lekplats

Totalt får stadsdelsförvaltningen 2,4 miljoner kronor ur trygghetsfonden 2021, för att rusta fyra platser (se faktaruta). 300 000 kronor går till exempel till lysa upp en lekplats i Västertorp, där boende larmat om drogmissbruk och langning.

Dessutom har fastighetsnämnden sökt pengar ur trygghetsfonden, för att rusta Mälarhöjdens IP. Nämnden får 3,5 miljoner kronor, som bland annat går till ett nytt utegym, till bättre skyltning och till förstärkt belysning på parkeringen, inne på idrottsplatsen och vid sekundärentrén.

Hägersten-Älvsjö får totalt 5,9 miljoner

Det här får Hägersten-Älsjö stadsdelsförvaltning ur stadens trygghetsfond 2021:

1,1 miljoner kr till Elektraparken i Västberga. Åtgärder: Se artikeln.

600 000 kr till ny, upplyst parkväg till Mälarhöjdens IP i Fruängen.

400 000 kr till Sannadalsparken i Gröndal. Åtgärder: Tre nya belysningsstolpar utmed parkvägen mellan parken och berget. Strålkastare som riktas mot berget.

300 000 kr till belysning vid lekplatsen bakom Störtloppsvägen 46 i Västertorp.

Det här får fastighetsnämnden:

3,5 miljoner kr för trygghetsåtgärder vid Mälarhöjdens IP. Åtgärder: Se artikeln.

Visa merVisa mindre