Den som inte själv är vegetarian eller vegan har med all säkerhet en eller ett par i sin bekantskapskrets.

Och för den som inte är van att laga djurfritt kan det vara knepigt att komma på vad man ska bjuda på.

– Jag vill visa mat som alla kan göra och i dag berörs ju alla av vegetariskt och veganskt på något sätt, via barn, kompisar och så. Då gäller det att inte komplicera för mycket, säger Viktor Ingemarsson.

Han har jobbat som kock sedan han var femton och driver ett konto för raw-food och vegansk mat på Instagram med 25 000 följare. Youtubekanalen Viktor Ingemarsson har han startat med vännen Martin Gustafsson, och än så länge är den bara några veckor gammal.

En gång i veckan släpps klipp med fokus på helvegansk mat.

– I grunden är alla recept veganska, men än så länge tror jag det är många som backar lite om man profilerar det så. Det här handlar om att inspirera till matlagning i stort, förklarar han.

Förutom konkreta recept, vill han även bjuda på nyttiga tips när det kommer till råvaror. Något vegetarianer och veganer inte är bortskämda med, enligt Viktor Ingemarsson.

– När jag växte upp tittade jag på en massa olika matlagningsprogram där man fick veta saker om maten och råvarorna, men inom vegetarisk matlagning är det inte så vanligt. Jag vill lära ut tips och kunna berätta mer om maten.

Det låter lite som en modern Vår kokbok?

Ja men lite så. Bland de vegetariska och veganska kanaler som finns så är det få som har kockbakgrund. Och det är det absolut inget fel i, men jag såg en lucka där att det saknas.

Själv har han erfarenheter från en rad olika kök och allt blir pusselbitar i matlagningen. Asiatiskt, franskt och så det kanske lite mer otippade inslaget: isländskt.

– Jag har jobbat som kock där ett tag. Det jag tar med mig därifrån är att man tar vara på allt, verkligen allt. Allt importeras så det är väldigt dyrt att köpa råvaror vilket gör att man skapar rätter av allt. Det gör man inte i samma utsträckning i Sverige, säger han.