Matkreatören Viktor Ingemarsson, som startat en youtube-kanal, lagar dippsås framför filmaren Martin Gustafssons kamera.
Foto: Elisabeth Alvenby
Den som inte själv är vegetarian eller vegan har med all säkerhet en eller ett par i sin bekantskapskrets.
Och för den som inte är van att laga djurfritt kan det vara knepigt att komma på vad man ska bjuda på.
– Jag vill visa mat som alla kan göra och i dag berörs ju alla av vegetariskt och veganskt på något sätt, via barn, kompisar och så. Då gäller det att inte komplicera för mycket, säger Viktor Ingemarsson.
Han har jobbat som kock sedan han var femton och driver ett konto för raw-food och vegansk mat på Instagram med 25 000 följare. Youtubekanalen Viktor Ingemarsson har han startat med vännen Martin Gustafsson, och än så länge är den bara några veckor gammal.
En gång i veckan släpps klipp med fokus på helvegansk mat.
– I grunden är alla recept veganska, men än så länge tror jag det är många som backar lite om man profilerar det så. Det här handlar om att inspirera till matlagning i stort, förklarar han.
Förutom konkreta recept, vill han även bjuda på nyttiga tips när det kommer till råvaror. Något vegetarianer och veganer inte är bortskämda med, enligt Viktor Ingemarsson.
– När jag växte upp tittade jag på en massa olika matlagningsprogram där man fick veta saker om maten och råvarorna, men inom vegetarisk matlagning är det inte så vanligt. Jag vill lära ut tips och kunna berätta mer om maten.
Det låter lite som en modern Vår kokbok?
– Ja men lite så. Bland de vegetariska och veganska kanaler som finns så är det få som har kockbakgrund. Och det är det absolut inget fel i, men jag såg en lucka där att det saknas.
Själv har han erfarenheter från en rad olika kök och allt blir pusselbitar i matlagningen. Asiatiskt, franskt och så det kanske lite mer otippade inslaget: isländskt.
– Jag har jobbat som kock där ett tag. Det jag tar med mig därifrån är att man tar vara på allt, verkligen allt. Allt importeras så det är väldigt dyrt att köpa råvaror vilket gör att man skapar rätter av allt. Det gör man inte i samma utsträckning i Sverige, säger han.
Karin Eurenius
Rödbetscarpaccio
2 personer
2 rödbetor (medelstora)
Saltrostade fröer
1krm salt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1msk vatten
Dressing
1/2dl hallon frysta eller färska
1/2tsk citronjuice
1/2dl rapsolja kallpressad
Topping
50g veganska goudaost (Parmesan går också bra)
40g ruccula
Svartpeppar från kvarnKoka rödbetorna i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Det går lätt att skala dem i en kastrull med kallt vatten. Låt svalna i kylen.
Värm hallonen i en kastrull. Tillsätt oljan och citronjuicen och ställ dressingen åt sidan.
Nu till fröerna. Mät upp en matsked hett vatten i ett decilitermått och lös saltet i det. Hetta upp en panna och torrosta fröerna lite lätt. När de börjar få färg, häll på saltvattnet och rör om snabbt. Rosta lite till så att fröerna slutar att fräsa i pannan.
Montera såhär: Skiva rödbetorna tunt och lägg på två tallrikar. Sprid ut dressingen och ta sedan några kram med pepparkvarnen över betorna. Fördela fröerna ovanpå tillsammans med bitar av osten och en liten boll av ruccola.
Chiapudding med ingefära
2 portioner
2 dl mandel
5 dl vatten
1 dl chiafrön
1 msk agavesirap
½dl ingefära
Topping
1 dl blåbär
1/2 dl gojibär
Börja med att mixa allt, förutom chiafrön. Så finmixat som möjligt. Tillsätt fröna och kör några sekunder så att allt blandas lätt. Häll smeten i en skål och ställ i kylen över natten, minst 6 timmar. Rör om någon gång efter cirka 30 minuter för att puddingen ska bli så fast och jämn som möjligt. När du vaknar nästa dag så har du en underbar frukost som ger en kick och långvarig energi! Strö över dina bär så är frukosten klar!
Tips: Är den för fast för din smak så går det lätt att få mer lös genom att tillsätta lite vatten och blanda ordentligt.
Matkreatören Viktor Ingemarsson, som startat en youtube-kanal, lagar dippsås framför filmaren Martin Gustafssons kamera.
Foto: Elisabeth Alvenby
Youtubers. Kocken Viktor Ingemarsson startar en vegansk youtubekanal, här tillsammans med filmaren Martin Gustafsson.
Foto: Elisabeth Alvenby
Veganskt. Viktor Ingemarssons kanal är helvegansk.
Foto: Elisabeth Alvenby
Dippsås in the making.
Foto: Elisabeth Alvenby
Dippsås in the making.
Foto: Elisabeth Alvenby