Över E18 sträcker sig den ännu ofärdiga Veddestabron. Sommaren 2022 är det meningen att den halvkilometern långa bjässen ska öppna.

Till dess får vi nöja oss med att vistas på marken nedanför, även om det också här kan vara lite knepigt att finna sin plats om man inte bär bygghjälm. Vid foten av brons norra del slås de sista spikarna i BAS Barkarby och runt det skrytbygget pågår alla möjliga slags mark- och betongarbeten.

Bland annat ska Norrvattens ledning läggas om i området, med en park ovanför.

– Det kommer inte att synas alls att det är ett stort magasin för vatten där under, säger samordnaren Alexandra Bojarzyn.

Hon och kollegorna Emma Holmgren, Ulrika Berglund och Ebba Engman sticker ut på den i dag mansdominerande arbetsplatsen. Men de är i alla fall fyra.

Ensamt på nittiotalet

Och faktum är att byggbranschen har förändrats. Det kan Ulrika Berglund, projektchef för Veddestabron, intyga.

– Jag jobbade ju som arbetsledare och platschef på nittiotalet. Då var jag alltid själv som tjej ute på bygget. Det var ganska svårt att bli tagen på allvar när man mötte nya människor.

– Som när någon ryckte upp dörren till etableringen och tittade in, såg mig och sa: "Är det ingen här?" Man skulle nog göra bort sig ganska rejält om man gjorde det nu.

En annan projektchef, Ebba Engman, skrattar igenkännande åt anekdoten. De senaste åren tycker hon sig inte ha stött på den grabbighet som så länge har varit ett av branschens signum.

– Det är en helt annan typ av stämning och diskussionsämnen i dag. Renare och snyggare och alla skärper sig.

Mångfalden visar sig inte bara i det ökande antalet kvinnor, menar Ebba. Överlag tycker hon att arbetet i Barkarbystaden präglas av bred kunskap och erfarenhet.

Sådant är viktigt, anser även blockchefen Emma Holmgren. Hennes uppmärksamhet ska snart riktas mot gjutningen av en lokalgatubro, men först vill hon slå ett slag för en annan viktig detalj i mångfaldsarbetet.

– Det finns de som tänker att: "Vi har många tjejer på vår avdelning, så vi sätter en där, en där, en där". Då blir man ju den där minoriteten som är representant för hela sitt kön.

– Här är vi i stället ganska många tjejer på samma plats. Då blir det tydligt att vi precis som männen är individer och bra på olika saker.

Utvecklingen har kommit längre i större projekt i storstadsregionerna, tror Ebba, men oavsett är branschen ännu långt ifrån en 50/50-fördelning mellan könen.

Ska böjas i tid

– Det här måste vi börja med redan på förskolenivå, för att få en öppnare bild av att alla kan jobba i byggbranschen.

Alexandra fyller i:

– När jag var liten hade jag tänkt att om man håller på med bygg är det som snickare, och då ska man vara stark. Jag tyckte inte alls att det var kul då.

– Så det handlar mycket om att förmedla att det är fler yrken i branschen än bara det. Det finns så mycket mer man kan göra.

https://www.mitti.se/nyheter/de-oppnar-restaurang-i-bas-barkarby/repucd!CvTRTA7K@cgI4SQbEnCPMA/