Foto: Illustration: White arkitekter

Här är Huddinges nya kommunhus

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen om inriktning för det nya kommunhuset. Den föreslagna platsen är Paradistorget, vid Sjödalsgymnasiet. Även biblioteket kommer att flytta hit.

  • Publicerad 15:18, 22 sep 2021

Huddinge har länge varit i behov av ett nytt kommunhus. I dag sitter medarbetarna utspridda i 42 olika lokaler runt om i Huddinge. Olika placeringar har stötts och blötts i närmare ett decennium.

Efter en utredning det senaste året landade det i två alternativa placeringar: En ny- och ombyggnad på nuvarande kommunhustomten eller en om- och tillbyggnad på Paradistorget.

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med det senare. Förslaget innebär att det byggs till två våningar på byggnaden där Sjödalsgymnasiet ligger i dag, och att en utbyggnad görs på Paradistorget.

Även biblioteket kommer att flytta hit.

Sjödalsgymnasiet får flytta

– Fördelarna överväger med det här alternativet. De är bra att både kommunhuset och biblioteket hamnar väldigt centralt och nära kollektivtrafik, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Gymnasiet, Kulturskolan, vårdcentralen och de andra verksamheterna i huset kommer att erbjudas andra lokaler i eller nära centrum.

Det är en stor investering, det nya kommunhuset beräknas kosta runt 900 miljoner. Samtidigt räknar kommunen med att hyreskostnaderna blir 20 miljoner kronor lägre om året.

Det slutgiltiga avgörandet sker i kommunfullmäktige den 4 oktober. Om allt går enligt plan kan det nya kommunhuset stå klart 2027.