Tro det eller ej men Olivedal i Linnéstaden är det mest barntäta området i Göteborg. Därefter följer Masthugget och Backa Röd.

Det visar rapporten nya Barnvänliga stadsdelar som Spacescape står bakom på uppdrag av HSB.

Enligt studien, som omfattar hela Sverige, finns de barntätaste miljöerna innerstadsmiljöer, där befolkningen har relativt höga inkomster och hög utbildningsnivå.

Men också i miljonprogramsområden där inkomst- och utbildningsnivån är lägre.

– Rapporten visar att det trots allt är många som väljer att bo kvar i stan även efter att man har fått barn. För oss är det viktigt att ha med sig det perspektivet när vi planerar och utformar framtidens bostäder och de för HSB viktiga gemensamma ytorna som kan främja gemenskap, trygghet och familjeliv, säger Lars Göran Andersson, vd HSB.

Fler bostadstyper och parker

Enligt studien handlar en barnvänligstad om att minska biltrafiken och sänka hastigheten, skapa fler parker och lekplatser, öka tryggheten i miljonprogrammen och förtäta småhusområden med stora lägenheter.

I nya stadsdelar ges till exempel råden att bygga en mångfald av bostadstyper, placera parker och lekplatser inom 200 meters gångavstånd och att prioritera trygg och trafiksäker gång- och cykeltrafik.

– Vi måste bygga mer barnvänligt överallt och nu vet vi bättre vad som krävs: nära till parker, skolor, förskolor, trygghet och mindre biltrafik. Detta är helt avgörande kunskap för framtidens hållbara planering och byggande, säger Alexander Ståhle, stadsbyggnadsforskare och vd på Spacescape.