Liksom de senaste åren anlägger Fjärilshuset Haga Ocean i Hagaparken blomstrande pollineringsängar för att främja tillväxten av insekter i område.

https://www.mitti.se/nyheter/har-har-60-000-tama-bin-fatt-flytta-ut-till-hagaparkens-ang/reptig!GFRpT8SRWLzY6Wip1LJmBg/

Men insekterna blir bara färre och färre berättar Mikael Odell, chef på Fjärilshuset Haga Ocean. Lite av en katastrof kallar han det, och att antalet insekter har kollapsat i Sverige och i världen.

– För 30 år sedan hade det säkert varit jättemycket fjärilar, humlor och bin här på ängen. Men för varje år ser vi att det blir mindre och mindre och mindre, säger Mikael där han står mitt i surret.

Lånar in bin

De senaste åren har Fjärilshuset därför haft bikupor med inlånade bin från en biodlare i Stockholm. Förra året var det två kupor och 60 000 bin. I år flyger 120 000 gästarbetande svartgula rackare runt Fjärilshuset.

– Det är full rulle. Några är hemma i kupan och pillar och några är på väg ut. Sedan kommunicerar några att de sett gulmåra där borta och så är det dagens buffé, säger Mikael Odell.

Förutom att bina fixar så att det blir mer frukt, bär och nya blommor i Hagaparken får de själva en miljö att trivas i.

– Jag ser på en del träd att det kommer bli jättemycket frukt i år och det beror på det här arbetet. Hade jag inte haft bina hade vi inte haft vilda pollinerare och då blir det ingenting.

Samtidigt kan Fjärilshuset ge kunskap om binas situation och deras viktiga roll i naturen.

– Vi har fått jättemycket bra respons. Jättemånga andra struntar i att klippa sina grönområden och flera har satt ut bikupor. Våra grannar på hotellet har gjort det, kronprinsessan har kupor och Ulriksdal har det, säger Mikael.

Betalt i flytande guld

Biodlaren som sköter om kuporna får honung i gengäld, "en standard bra blandhonung, men med en kejserligt kungligt touch", intygar Mikael. Fjärilshuset får också lite honung och en del av det används faktiskt som mat åt fjärilarna.

– Nu har insekterna cirkulär ekonomi. Så det är jäkligt moderna insekter.

Kuporna och bina kommer stanna året om nu.

Mikael Odell uppmuntrar alla att inte vara så sugna på att klippa gräsmattan så fort den känns lite lång. Får den växa lite mer fritt får bina mer växter att jobba med och det är bara bra för naturen och människan.

– Släpp bina fria – rädda Solna!, säger Mikael.

Tambina kommer från en biodlare i Hässelby. De ska hjälpa till att pollinera de vildvuxna grönområdena i och runt Hagaparken.

Bina bor i sex bikupor som har placerats på en igenvuxen äng.

Över 70 procent av bibeståndet i Sverige har försvunnit på kort tid. Det beror till största del på alltför välklippta gräsmattor i huvudsak stadsmiljöer. Därför har man valt att satsa på det här projektet.