Karl-Erik Svensson, 82, går ner i källaren på Birkagatan och blippar kortet. Han är här två, tre dagar i veckan sedan ett halvår tillbaka.

– Man har olika pass att välja på. Jag brukar gå på de gula, sedan finns det blå och röda, de är lite mer konditionskrävande. Att ta en kopp kaffe efteråt hör till, om man har tid. Och det har ju vi pensionärer, säger han och ler.

Längre in i lokalen pågår två träningspass för fullt. Britt-Louise Gustavsson, 79, står på ett ben med en hantel i handen. Tränaren och franchisetagaren Johan Smith går runt och uppmuntrar folk med att det bara är tio sekunder kvar.

– Kom ihåg att andas! Det ska vara lite tufft.

En klocka piper och Britt-Louise pustar ut efter veckans femte pass. Hon brukade träna i Vällingby men bytte efter övertalning av maken som redan var medlem här. Det är först på senare år hon hittat till träningen, efter att ha jobbat på socialjouren i Stockholm vilket innebar krångliga scheman med många sena kvällar och nätter.

– Jag har blivit lite av ett träningsfreak! Man blir pigg och jag vill behålla rörligheten. Att bli stillasittande är min största fasa. Jag har nio barnbarn och vill kunna lyfta och hänga med i svängarna, säger hon och skrattar.

Kaffe och träning

De halvtimmeslånga passen är slut och kaffemaskinen går varm.

Under onsdagen vankas det dessutom tårta. Activage öppnade i Birkastan för ett år sedan och har cirka 300 medlemmar.

De flesta som kommer hit bor i Vasastan och tränar 2–3 gånger i veckan. Paret Johan Smith och Sara Rundqvist flyttade från Uppsala till Norra Djurgårdsstaden för att starta gymmet tillsammans som franchisetagare.

– Många är i Spanien under vintern och på lantstället under sommaren, så vår och höst är våra högsäsonger, säger Sara och hälsar på en kvinna som kommer in.

– Hallå Elisabeth!

Pratade knappt

Johan Smith jobbade på Activage när han fick frågan om att öppna vid Sankt

Eriksplan.

– Många tror att man bara kan bromsa de negativa effekterna av åldrande men det går att vända dem till det positiva rätt snabbt. Bättre balans, styrka, minska smärtor. Redan efter en, två månader märker man skillnad.

Sofforna i lobbyn fylls snabbt på. Flera menar att det sociala sammanhanget är lika viktigt som träningen . Lasse, Lars och Karl-Erik pratar om hur många gånger de åkt Vasaloppet. Lars har åkt det 33 gånger, ”eller i alla fall stått på startlinjen”.

– Kaffe och vattenmassagen står högst, sedan kommer vi med träningen, säger Johan och skrattar.

– Det här är ju en kontaktpunkt. En del kanske lever ensamma. Man lär känna varandra, för ett halvår sedan pratade folk knappt med varandra, säger Britt-Louise.

Ett årskort kostar nästan 8 300 kronor. Det finns även ett rörligt pris för den som till exempel åker bort.

– Det är framför allt personal som kostar och vi är här varje dag och anpassar träningen efter var och en, säger Johan Smith.

– Den yngsta medlemmen är strax över 60, den äldsta är 97. Vi anpassar träningen för var och en – och tycker att det här är jäkla trevligt!